ST vill ge dömd jobbet tillbaka

STÄMMER2006-04-05

Hovrätten har dömt en arbetsförmedlare för sexuellt ofredande. På grund av domen blev han avskedad. ST stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.

Av:  Rickard Jakbo

ST motiverar sitt agerande utifrån två ståndpunkter. Förbundet anser dels att arbetsförmedlaren dömdes på tveksamma grunder, dels att länsarbetsnämndens avskedande är ett alltför strängt straff för ett enstaka fall av sexuellt ofredande.

–Ord står mot ord. Vi tycker inte att det räcker som bevis att hovrätten bedömer kvinnan som trovärdig, säger Åsa Tillberg, jurist på ST.

Ofredandet ska ha skett vid det andra tillfället som arbetsförmedlaren och den yngre kvinnliga arbetssökanden möttes. Enligt förhören anser bägge att de fram till händelsen hade en bra kontakt. De båda inblandade är överens om att mannen kramade kvinnan när de skulle skiljas åt. Enligt kvinnan förde också mannen sin hand mot hennes bröst och tryckte till, vilket mannen förnekar. Men det är enligt honom omöjligt att säga om han kom åt bröstet eller inte.

–Även om det skulle kunna bevisas att han tagit henne på bröstet, menar vi att avsked är ett alldeles för grovt artilleri. Han har jobbat prickfritt i 24 år.

Mannen blev friad av tingsrätten 2004. Att hovrätten förra året ändrade tingsrättens dom berodde bland annat på att kvinnan bedömdes som »tillförlitlig och trovärdig«.

Hovrätten framhöll också att han inte hade kramat någon arbetssökande tidigare. För rätten framstod det därför som märkligt att han hade kramats. Detta, och kvinnans trovärdighet, innebar enligt hovrätten att det även är styrkt att han tagit på hennes bröst.

ST menar att straffet är lågt, 50 dagsböter, i förhållande till vad sexuellt ofredande skulle kunna ge – två år i fängelse. Detta talar för att mannen inte misskött sig så grovt att det var rätt att ge honom sparken, inte ens om han gjort sig skyldig till det han anklagats för. ST yrkar att Arbetsdomstolen ogiltigförklarar avskedandet av arbetsförmedlaren och att arbetsgivaren betalar skadestånd på 100000 kronor.

–Det är naturligtvis förkastligt att tafsa på en arbetssökande. Men man kan inte ha den inställningen att alla brott ska vara saklig grund för avsked, säger Åsa Tillberg.

Tvisteförhandling i Arbetsdomstolen sker den 25 april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA