Stäng Arlandas passkontroll

ARLANDA2003-12-15

Passkontrollanternas arbetsmiljö på Arlanda är så dålig att skyddsombuden övervägt att stoppa verksamheten. Trots Luftfartsverkets löften att omedelbart ta itu med bristerna har inget hänt.

– Luftfartsverket tar inte arbetsmiljöproblemen på allvar. Jag är både arg och besviken, säger skyddsombudet Elisabeth San- dolf från ST-Polisväsende.

Det är de nya ”burarna” för de passkontrollanter som arbetar vid trafiken utanför Schengenområdet som orsakat konflikten. De togs i bruk i samband med Sveriges inträde i Schengensamarbetet för några veckor sedan, men planeringen för – och kritiken mot – de nya arbetsplatserna har pågått under lång tid.

Till skillnad från de tidigare täckta burarna är de nya av glas och utan tak. Det blir bullrigt och dragigt, och insynen är även ett säkerhetsproblem. Dessutom har burarna flera   andra brister som reflexer, för stark belysning, för liten bords-yta mm.

– Vi har kämpat med de här passburarna hur länge som helst, konstaterar Elisabeth Sandolf. I november lovade Luftfartsverket att ”nu skulle det bli bra”, men de gjorde ingenting.

Till slut var måttet rågat. Facket ställde kravet att Luftfartsverket, LFV, senast den 6 april skulle visa upp en plan för hur arbetsmiljön skulle förbättras.

– Vi sa att vi i annat fall var beredda att stänga arbetsplatsen, berättar Elisabeth Sandolf. Då blev de väldigt nervösa och kom med nya löften. Senast den 11 april skulle det finnas en färdig provbur.

Det löftet uppfyllde emellertid inte LFV, och någon ny passbur har ännu inte synts till.

Arbetsmiljöinspektionen har granskat passkontrollanternas arbetsmiljö och säger i sitt inspektionsmeddelande att passburarna är ”belastningsergonomiskt och synergonomiskt helt fel utformade”.

Inspektionen anmärker också på en rad av de brister som facket tidigare pekat på. Senast den 15 maj ska Luftfartsverket redovisa för Arbetsmiljöinspektionen hur man hanterat problemen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA