Staten orsakar kostnader för kommunerna

STATSFÖRVALTNING2022-06-01

Statens styrning av kommunerna och regionerna åsamkar dem stora kostnader för administration, konstaterar Statskontoret efter en granskning. Statskontoret föreslår att regeringen minskar och förenklar de riktade statsbidragen.

Regeringen bör ge högsta prioritet åt att minska antalet riktade statsbidrag och att förenkla dem, skriver Statskontoret i ett pressmeddelande. Färre bidrag som är mer lika utformade skulle minska den administrativa hanteringen betydligt för kommuner, regioner och enskilda utförare. Statskontoret bedömer att den stora mängden riktade statsbidrag i sig leder till onödiga administrativa merkostnader.

Enligt Statskontoret orsakar regeringen också ökad administration för kommuner och regioner genom att de riktade statsbidragen ständigt förändras. Allt för många bidrag är kortsiktiga och ersätts av nya bidrag med kort framförhållning, skriver myndigheten. Dessutom går staten in och ändrar villkor och återrapporteringskrav för de statsbidrag som betalas ut. Enligt rapporten behövs samlad information om de riktade statsbidragen, för att underlätta för kommuner och regioner att bevaka nya och förändrade bidrag.

Statskontoret konstaterar också att kommuner och regioner lämnar mängder av uppgifter till staten för en rad olika ändamål och besvarar många enkäter. Enligt rapporten behöver regeringen minska och förenkla statens rapporteringskrav gentemot kommunsektorn. Statskontorets bedömning är att det behövs insatser både på kort och något längre sikt.

Även om varje insamling av uppgifter i sig kan vara motiverad orsakar den totala uppgiftslämnarbördan stora administrativa kostnader för kommuner och regioner, skriver Statskontoret. Det blir onödiga merkostnader för att insamlingarna inte är tillräckligt samordnade, är bristfälligt digitaliserade, sker ofta, samt gäller detaljerade uppgifter eller totalundersökningar.

De största kostnaderna för att möta statens krav drabbar enligt rapporten kommuner och regioner i form av administration i verksamheterna, som till exempel dokumentation som lärare, rektorer, läkare, sjuksköterskor och socialsekreterare utför. Den sammantagna dokumentationsbördan riskerar att tränga undan kärnverksamheten, anser Statskontoret.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA