Statens historiska museer behöver mer pengar

MUSEERNA2021-04-23
Efter flera år av förändringsarbete har Statens historiska museer nu också fått i uppdrag att starta ett Förintelsemuseum. Det har myndigheten inte råd med utifrån rådande budgetanslag, konstaterar Statskontoret i en granskningsrapport.

Statens historiska museer har utökat sin verksamhet rejält de senaste åren. Sedan 2018 har myndigheten bland annat tagit över driften av Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet.

Efter att man nu också fått i uppdrag att starta ett Förintelsemuseum är det dags för ledningen att antingen dra i bromsen rejält och börja skära ned i verksamheten, eller för regeringen att öka budgetanslaget för Statens historiska museer. Det konstaterar Statskontoret i en rapport som gjorts utifrån ett regeringsuppdrag om att granska myndighetens verksamhet.

Statskontorets granskning omfattar åren från 2015 till 2020 och man konstaterar att coronapandemin har tärt på Statens historiska museers under det sistnämnda året.

Flera museer har fått hålla stängt och när det inte har varit stängt så har antalet besökare fått begränsas. Man har också fått skjuta upp flera projekt som skulle ha påbörjats under 2020, påpekar Statskontoret.

”Myndigheten bedömer att den publika verksamheten redan nu är så hårt nedskuren att möjligheterna till att spara in ännu mer är begränsade, och skulle påverka det publika uppdraget mycket negativt”, skriver Statskontoret.

Coronapandemin kommer att påverka även innevarande år, menar man.

”Pandemin kommer att fortsätta att ge stora effekter på den anslagsfinansierade verksamheten under 2021, bland annat till följd av stora bortfall av intäkter av program-, publik- och konferensverksamhet samt utlåning av föremål.”

Statskontoret gör bedömningen att Statens historiska museer är en fungerande verksamhet överlag, som dessutom är uppskattad. Det finns dock en rad saker som myndigheten kan förbättra, enligt rapporten.

Man behöver exempelvis utveckla sitt sätt att ta emot fornfynd som Riksantikvarieämbetet tillför myndigheten, och vården av de arkeologiska och kulturhistoriska samlingarna behöver bli bättre.

Även i dessa frågor handlar det om resurser. Anslaget från regeringen behöver öka, skriver Statskontoret i sin rapport.

Statens historiska museer driver Ekonomiska museet, Hallwylska museet, Historiska museet, Livrustkammaren, Skoklosters slott och Tumba bruksmuseum.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Historia Museer
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.