Statlig korruption ska skärskådas

HÖGSKOLA2008-03-10

Ett nytt forskningsinstitut med siktet inställt på korruption har invigts vid Göteborgs universitet. Professor Bo Rothstein leder institutet tillsammans med kollegan Sören Holmberg.

Av:  Carina Eliasson

Hur korruption inom statsapparaten kan bekämpas är en av de stora frågorna för det nya institutet Quality of Government. Drygt ett tjugotal forskare är knutna till institutet. Att en så stor grupp forskare på det här sättet jobbar kring ett gemensamt tema är någonting nytt, enligt Bo Rothstein.

– Det är en gammal dröm jag länge haft att man tillsammans ska kunna arbeta mer laborativt inom samhällsvetenskaplig forskning. Nu får vi en tätare forskningsmiljö med mycket samarbete och det tror jag är kreativt, säger han.

Med metoder som liknar naturvetenskapens ska forskarna studera hur korruption inom statsapparaten i Sverige och utomlands bäst kan bekämpas och hur man skapar statliga institutioner med hög kvalitet.

– Det finns många olika typer av korruption. Vi använder oss av tjugo olika begrepp där till exempel mutor är en, en annan är diskriminering av vissa grupper, säger Bo Rothstein.

Perspektivet är globalt, tanken är att forskarna ska jämföra olika länders statsapparater. 

– De flesta stater i Afrika är ju till exempel genomkorrupta, men det finns afrikanska länder som inte är det och de avvikande exemplen blir extra spännande att analysera. Inte minst ur ett biståndsperspektiv är det här intressant. Hur ger man bistånd till korrupta länder utan att förvärra situationen?

Det nya institutet är knutet till den statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. Riksbankens jubileumsfond finansierar institutet med totalt 36 miljoner under sex år.

Avsikten är att institutet ska bli en permanent avdelning inom institutionen och att kunskaperna så småningom ska användas i utbildningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA