Statsanställda mer nöjda med jobbet

ARBETSMILJÖ2010-09-09

Enligt SCBs arbetsmiljöundersökning är närmare 84 procent av de statligt anställda mycket nöjda med sin arbetssituation. Det är en ökning sedan föregående mätning.

Arbetsgivarverket har låtit göra en specialgranskning av Statistiska Centralbyråns arbetsmiljöundersökning. Av de totalt nästan 9 100 personer som deltog i enkäten var drygt 500 anställda av staten. På de allra flesta punkter är de statligt anställda mer nöjda och mindre missnöjda med sin arbetssituation än anställda i andra sektorer.

I den senaste undersökningen, som redovisades år 2008, var 81 procent av de statsanställda i stort sett mycket nöjda med sin arbetssituation. Den siffran har ökat till nästan 84 procent i årets undersökning. Genomsnittet bland alla tillfrågade är 78 procent. Tre av fyra bland de statligt anställda anser att de har ett fysiskt mycket lätt arbete att jämföra med bara varannan av samtliga sysselsatta på arbetsmarknaden. Statsanställda uppger också att de har ett meningsfullt arbete, omväxlande arbetsuppgifter och bra arbetstider i högre grad än anställda i andra sektorer.

Men 41 procent av de som jobbar i staten anser att deras arbetsuppgifter är psykiskt påfrestande jämfört med 37 procent på arbetsmarknaden som helhet. 14 procent av de statligt anställda uppger att arbetsuppgifterna är för svåra – bland alla tillfrågade är siffran drygt 10 procent.

19,4 procent av de statsanställda har blivit utsatta för våld eller hot om våld minst någon gång de senaste 12 månaderna, motsvarande siffra för alla tillfrågade är 14,0 procent.

Det är också vanligare bland statsanställda att man utsatts för någon form av trakasserier på grund av kön. 12,6 procent av de statligt anställda har upplevt att utsatts för det någon gång det senaste året, jämfört med 8,3 procent för samtliga sysselsatta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA