Stopp för intervjuer på ambassad

MIGRATIONSVERKET2020-08-18
Ökad spridning av coronaviruset gör att möjligheterna att besöka ambassaden i Teheran begränsas, enligt ett pressmeddelande från Migrationsverket. Begränsningen påverkar migrationsärenden.

Sedan årsskiftet har Migrationsverket tagit över huvudansvaret för migrationsverksamheten vid utlandsmyndigheterna. Beslutet att begränsa möjligheterna att besöka ambassaden i Iran innebär till exempel att intervjuer i anknytnings- eller studerandeärenden skjuts upp. Enligt ambassaden kommer redan bokade tider att flyttas fram till efter årsskiftet. Nya tider kommer då att bokas utifrån när den ursprungliga ansökan lämnades in.

”Konkret innebär det att bokade utredningar skjuts fram, men det går fortsatt att genomföra korta besök, såsom för att hämta uppehållstillståndskort”, kommenterar Agneta Kundoori, tillförordnad chef för Migrationsverkets utlandsavdelning beslutet.

Det är den senaste tidens ökade spridning av coronaviruset i Iran som ligger bakom ambassadens beslut. Syftet är att skydda besökare och medarbetare och minska risken för smittspridning. Det är inte alla besök som påverkas. Kortare besök för att lämna fingeravtryck och ta foto, beställa eller hämta uppehållstillståndskort eller lämna in en ansökan kommer fortsatt att vara möjliga.

”Ambassaden bedömer att kortare besök kan hanteras på ett säkert sätt utifrån smittskyddssynpunkt. Det är de längre intervjubesöken där också handlingar ska hanteras som i dagsläget enligt ambassaden innebär en för stor risk utifrån hur pandemin just nu utvecklas i Iran”, förtydligar Agneta Kundoori.

Knappt 700 intervjuer har redan bokats under hösten. Dessa skjuts nu upp fram till nästa år. 90 procent av intervjuerna gäller anknytningsärenden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.