Stopp för intervjuer på ambassad

MIGRATIONSVERKET2020-08-18

Ökad spridning av coronaviruset gör att möjligheterna att besöka ambassaden i Teheran begränsas, enligt ett pressmeddelande från Migrationsverket. Begränsningen påverkar migrationsärenden.

Sedan årsskiftet har Migrationsverket tagit över huvudansvaret för migrationsverksamheten vid utlandsmyndigheterna. Beslutet att begränsa möjligheterna att besöka ambassaden i Iran innebär till exempel att intervjuer i anknytnings- eller studerandeärenden skjuts upp. Enligt ambassaden kommer redan bokade tider att flyttas fram till efter årsskiftet. Nya tider kommer då att bokas utifrån när den ursprungliga ansökan lämnades in.

”Konkret innebär det att bokade utredningar skjuts fram, men det går fortsatt att genomföra korta besök, såsom för att hämta uppehållstillståndskort”, kommenterar Agneta Kundoori, tillförordnad chef för Migrationsverkets utlandsavdelning beslutet.

Det är den senaste tidens ökade spridning av coronaviruset i Iran som ligger bakom ambassadens beslut. Syftet är att skydda besökare och medarbetare och minska risken för smittspridning. Det är inte alla besök som påverkas. Kortare besök för att lämna fingeravtryck och ta foto, beställa eller hämta uppehållstillståndskort eller lämna in en ansökan kommer fortsatt att vara möjliga.

”Ambassaden bedömer att kortare besök kan hanteras på ett säkert sätt utifrån smittskyddssynpunkt. Det är de längre intervjubesöken där också handlingar ska hanteras som i dagsläget enligt ambassaden innebär en för stor risk utifrån hur pandemin just nu utvecklas i Iran”, förtydligar Agneta Kundoori.

Knappt 700 intervjuer har redan bokats under hösten. Dessa skjuts nu upp fram till nästa år. 90 procent av intervjuerna gäller anknytningsärenden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA