Stor oro på Gotlands högskola

HÖGSKOLAN2006-01-17

– Jag känner mig förd bakom ljuset, säger STs sektionsordförande Marie Engegard på Gotlands högskola. Tio tjänster försvinner med ledningens förslag till ny organisation.

– Vi har varit positiva till en omorganisation och vi har vetat länge att det har varit på gång. Det är inget konstigt med det, det måste ju vara ekonomin som styr.

Men när högskolans ledning la fram sitt förslag till ny organisation hade det inte förankrats vare sig bland de anställda eller deras organisationer. Enligt förslaget ska tio tjänster bort i administrationen, samtidigt som fyra institutioner splittras till tolv ämnesavdelningar.

De nya befattningsbeskrivningar som har arbetats fram har inte förankrats hos dem som berörs. Utöver de tio vars tjänster nu är hotade har ytterligare åtta kunnat konstatera att de inte längre är behöriga att inneha sina tjänster med de nya befattningsbeskrivningarna.

En av dem som berörs är Marie Engegard. För hennes tjänst som systemadministratör krävs plötsligt 160 högskolepoäng, men hon har ingen akademisk utbildning.

– Det har förts sakliga diskussioner om arbetsinnehåll och tjänstebeskrivningar. Men det här kom som en chock. Den grupp som är mest belastad på högskolan kommer att bli ännu mindre, samtidigt som det blir chefstjänster på alla ämnesavdelningarna. I slutänden blir det studenterna som drabbas.

Nu väntar ett medlemsmöte på torsdagen och mbl-förhandlingar på fredag. Det lokala facket har kontaktat ST centralt för att få hjälp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA