Stor oro för rättsväsendet i Polen

POLEN2018-02-12
De domare som avskedats av den polska regeringen är djupt oroade för domstolarnas oberoende i Polen. När 34 domare i Högsta domstolen tvingas i pension i sommar kommer två av tre domare att vara nyutnämnda, uppger SVT.

”Jag är inte orolig, jag är skräckslagen”, säger Malgorzata Gersdorf, ordförande i Högsta domstolen, till SVT.

I sommar kommer hon och ytterligare 33 domare i högsta domstolen att tvingas gå i pension. Också i tingsrätter och hovrätter tvingar regeringen domarna att avgå med stöd av ny lagstiftning. Mer än 100 chefsdomare har tvingats bort och ersatts med nya under de senaste sex månaderna. Den officiella förklaringen har ofta varit att domstolarna varit ineffektiva, uppger SVT.

När Polen för 27 år sedan gjorde upp med kommunismen delades makten mellan regering, parlament och domstolar, förklarar Malgorzata Gersdorf:

”Vårt samhälle inser inte värdet av detta. Det kommer vi förstå när våra rättigheter hotas. Men då kommer det att vara för sent. Detta är de sista månaderna med en fullt oberoende högsta domstol där domstolsordföranden fortfarande utan rädsla kan tala fritt”, säger Malgorzata Gersdorf.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.