Strid om pensioner i Storbritannien

INTERNATIONELLT2011-11-07

En pensionsstrid är under uppseglande bland Storbritanniens offentliganställda. Facket hotar med strejk, medan regeringen anser att man erbjuder en guldkantad pensionsuppgörelse.

Den 30 november blir det storstrejk bland de brittiska offentliganställda. Facket vill ha bättre pensionsvillkor, men den konservativa regeringen under ledning av David Cameron anser sig ha erbjudit mycket bra villkor:

”Jag tycker att det här är ett väldigt bra erbjudande till de hårt arbetande offentliganställda. Det är en uppsättning hållbara pensionsreformer som kommer att ge pensioner som är klart bättre än vad någon har inom den privata sektorn”, sa premiärminister David Cameron i samband med en utfrågning i underhuset tidigare i veckan.

Regeringen har sedan tidigare förutskickat höjd pensionsålder, ändrade intjänanderegler och ett nytt index för att beräkna pensionsutvecklingen. Det senaste förhandlingsutspelet innebär att de som går i pension de närmaste tio åren inte drabbas av de försämrade pensionsvillkoren. Det handlar om cirka en miljon offentliganställda.

Premiärministern har anklagats för att ge efter för fackets krav. Enligt Institute of Economic Affairs kommer förslaget att leda till att offentliganställdas pensionsvillkor blir upp till 20 gånger bättre än för en genomsnittlig privatanställd.

Men centralorganisationen TUC svarade på regeringens bud med att uttala att ”om inte verkliga framsteg görs, och acceptabla bud har lagts fram inom ramen för de pågående förhandlingarna, är de fackliga organisationerna fast beslutna att fortsätta förberedelserna för de planerade aktionerna den 30 november”.

Fackförbundet Unison uttryckte sitt stöd för TUCs hållning efter en medlemsomröstning där tre av fyra deltagande medlemmar röstat för riksomfattande strejk den 30 november, då enligt planerna totalt tre miljoner offentliganställda kommer att lägga ner arbetet:

“Resultatet av omröstningen visar hur allvarligt våra medlemmar ser på regeringens förslag avseende våra pensioner. Vi stöder TUCs planer för den 30 november, men kommer att fortsätta förhandlingarna ända till dess och bortom för att få en rättvis uppgörsle för våra medlemmar”, sa Unisons generalsekreterare Dave Prentis enligt Financial Times.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA