Studenter är för etnisk förtur till jobb

TRIA2006-04-05

Fyra av fem studenter tror att etniskt ursprung har betydelse för möjligheterna att lyckas i arbetslivet. Var femte student med ett »icke-svenskt« namn funderar på att byta namn.

Uppfattningarna redovisas i en undersökning av Tria, studerandeorganisationen för de tre fackförbunden ST, HTF och SKTF.

Nästan hälften av de svarande kände någon som blivit utsatt för diskriminering på grund av sitt ursprung. Bland studenter födda utanför Norden uppgav drygt hälften att de själva upplevt negativ särbehandling på grund av sitt »annorlundaskap«.

Missgynnande behandling är vanligast i arbetslivet och privatlivet, till exempel i affärer och på krogen. Men var fjärde svensk student och nästan varannan student med utländsk bakgrund anser att det också förekommer på universitet och högskolor.

Bara hälften anser att högskolan gör något för att förebygga negativ särbehandling.

Det är mycket få som bryr sig om att anmäla upplevd diskriminering; bara var tionde har gjort det någon gång. Den vanligaste uppgivna orsaken till att inte anmäla är att man tror att det inte kommer att ge något resultat.

Enligt enkätsvaren är etnicitet den viktigaste faktorn efter utbildning och erfarenhet när det gäller möjligheterna att lyckas i arbetslivet, viktigare än kön och ålder. Det svaret kanske har ett samband med studenternas starka stöd för positiv särbehandling i arbetslivet. Sextio procent ansåg att det ska tillämpas ibland, och fem procent ansåg att det alltid ska tillämpas.

I frågan definierades positiv särbehandling som »när två personer med lika meriter söker samma arbete och den person som har det underrepresenterade etniska ursprunget tilldelas tjänsten«.

Tre av fyra studenter hade uppfattningen att företag och organisationer blir mer produktiva genom större etnisk mångfald.

Trias undersökning

Svaren kommer från en webbaserad enkät via en länk i Studentkortets nyhetsbrev i februari. Knappt 2 400 studenter besvarade den på eget initiativ, vilket innebär att urvalet är okontrollerat. Men enligt Tria stämmer fördelningen avseende kön, etniskt ursprung, ålder och utbildningsinriktning väl med sammansättningen på universitet och högskolor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA