Svag rättssäkerhet för doktorander

HSV2003-12-16

Doktoranderna har ett alltför svagt ekonomiskt skydd. Det anser Högskoleverket och föreslår ändringar i högskoleförordningen.

Reglerna om en säkrad studiefinansiering vid uttagningen till forskarutbildning är otydliga. Det leder till bristande rättssäkerhet för doktoranderna, skriver Högskoleverket (HSV) i en rapport. Myndigheten anser att högskoleförordningen bör förtydligas och att det ska finnas en finansieringsplan för varje doktorand.

Svagast är skyddet när en doktorand ligger i farozonen för att inte beviljas något nytt utbildningsbidrag. Särskilt om doktoranden är sjukskriven.

Utbildningsbidraget utgör inte någon grund för vare sig sjukpenning eller arbetslöshetsersättning. Därför bör det finnas ett särskilt försäkringsskydd för doktoranderna, föreslår HSV.

Det är också oklart när en fakultet kan dra in utbildningsbidraget, liksom vem som har ansvar när en privat finansiering dras in.

HSV anser också att doktorandtiden inte får förlängas onödigtvis på grund av till exempel brister i handledningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA