Svenskar positiva till utvidgat EU

EU2005-09-07

Svenskarna är mer positiva än EU-medborgaren i gemen till att EU utvidgas med nya ansökarländer. Det framgår av årets Eurobarometer, som också visar att svenskarna blivit mindre positiva till EU.

Mer än var tredje svensk tycker att alla länder som vill gå med i EU ska släppas in. Bara en av fyra håller med om det, när man frågar alla EU-medborgare. De länder svenskarna helst skulle vilja släppa in i EU är Norge, Island och Schweiz – nio av tio vill att dessa länder ska finnas med i EU i framtiden. Det sämsta stödet för ett EU-medlemskap har Turkiet, som bara varannan svensk vill släppa in. Men i övriga EU är bara var tredje positiv till Turkiet i EU.

96 procent av svenskarna tycker att Turkiet för att bli medlemsland systematiskt måste respektera de mänskliga rättigheterna.

I årets barometer tycker 44 procent av svenskarna att det är bra att Sverige är medlem i EU, 28 procent att det år dåligt och 27 procent att det är varken bra eller dåligt. Andelen EU-positiva har minskat med fyra procentenheter sedan förra mätningen.

När det gäller den allmänna EU-bilden är svenskarna delade i tre jämnstora grupper – var tredje har en positiv bild av EU, var tredje en negativ bild och var tredje en neutral bild. Bland EU-medborgarna i allmänhet är varannan positivt inställd och bara var femte negativ.

När det gäller informationen om EU litar både svenskarna och EU-medborgarna i allmänhet mest på journalister, 22 procent har störst tilltro till medias rapportering. Lika stor andel av svenskarna litar på information från regeringen – den siffran är bara 16 procent i hela EU. Också tilltron till de politiska partierna är mycket större i Sverige (14 procent) än i övriga EU (4 procent).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA