Svenskt nej till EU-budget

EU2013-05-15

Sverige säger bestämt nej till EU-kommissionens förslag till tilläggsbudget för EU. Enligt finansminister Anders Borg, M, är kommissionens nya budgetkrav både märkliga och orimliga.

EUs budgetkommissionär Janusz Lewandowski presenterade i mars en tilläggsbudget för 2013 på närmare 100 miljarder kronor. Pengarna ska täcka utgifter från 2012, skriver Europaportalen. Både Storbritannien och Nederländerna har riktat skarp kritik mot tilläggsbudgetens storlek, och nu instämmer Sverige i kritiken:

”Det är en orimlig position. Jag tycker att det är mycket märkligt att kommissionen återkommer med ett så expansivt förslag så snabbt”, kommenterar finansminister Anders Borg enligt Europaportalen.

Underlagen som lagts fram visar enligt finansministern på ett behov i storleksordningen 17 miljarder kronor:

”Det andra är olika typer av säkerhetsåtgärder, buffertar och beräkningar som vi inte delar. Vi har ingen stark lust att använda pengar för mer EU-subventioner”, kommenterar Anders Borg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA