ST positivt till en polismyndighet

ST2012-03-30
”Vi har sett att det finns stora brister inom framförallt ledning och styrning av Polisen och vi tror att en ny organisation skulle avhjälpa en stor del av dessa.” Det säger Karin Svenning, STs ordförande inom Polisväsendet, om förslaget att bilda en polismyndighet.

Karin Svenning är inte förvånad över Polisorganisationskommitténs förslag att organisera polisen som en myndighet. Och det är nog inga medlemmar heller tror hon.

− Men vi ska inte tro att bara för att polisen får en ny organisation, så är alla problem lösta. Och det är klart att det här förslaget skapar oro ute i landet. Det har ju pratats om centraliseringar.

Själv är hon för dagen mest orolig för de beslut och de diskussioner som nu pågår parallellt på olika håll i myndigheterna. Exempelvis sker just nu en översyn av länskommunikationscentralerna och det pågår diskussioner om att dra ner på antalet telefonväxlar. Dessutom talas om att lägga ut viss IT-verksamhet utanför organisationen.

− Vi vill att arbetsgivarna väntar med dessa beslut tills vi fått klara besked om hur det blir. De här frågorna bör harmoniseras med varandra. Det är dumt att ta beslut som inte passar in i den nya organisationen.

Enligt Karin Svenning kommer alla anställda att bli påverkade av en organisationsförändring, direkt eller indirekt. ST arbetar nu tillsammans med de andra fackliga organisationerna inom polisen, och med hjälp av en organisationskonsult, för att analysera konsekvenserna av kommitténs förslag.

− Tillsammans kan vi vara en viktig part i att genomförandet blir så bra som möjligt, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.