Svenskt rättsväsende är inte rättvist

MÅNGFALD2006-03-16

Den svenska rättvisan är inte rättvis. Det konstateras i rapporten ”Är rättvisan rättvis?” från regeringens integrationsutredning som presenteras i dag.

”Personer födda i utlandet, i synnerhet utomeuropeiska invandrare, döms hårdare än personer födda i Sverige för likartade brott. Orsaken tycks bland annat vara att domstolarna hyser mind­re förståelse för åtalade som tillhör vissa minoriteter”, konstaterar rapportens redaktör professor Jerzy Sarnecki i en debattartikel i Dagens Nyheter idag.

Enligt rapporten diskriminerar det svenska rättsväsendet på flera olika nivåer. När polisen utgår ifrån att brottsligheten är större bland människor med ”icke-nordiskt” utseende leder det till att polisen upptäcker fler brott som begås av sådana personer. Och på motsvarande sätt blir brott begångna av personer med ”nordiskt” utseende inte upptäckta i det dagliga polisarbetet.

Och den diskriminering som förekommer på andra plan – på arbetsmarknaden, i politiken, på bostadsmarknaden – föder enligt rapporten brottslighet i sig:

”Enligt kriminologisk teori är kanske den främsta orsaken till brottslighet en avsaknad av starka band till samhället. Människor som upplever att de är diskriminerade av samhället knyter inte band till detta”, skriver Sarnecki.

Rapporten har formen av en antologi med tio olika författare som ur olika perspektiv skriver om diskrimeringen och rättvisan i Sverige. Det fullständiga namnet lyder ”Är rättvisan rättvis? Tio perspektiv på diskriminering av etniska och religiösa minoriteter inom rättssystemet”. Rapporten har utarbetats inom utredningen ”Makt, integration och etnisk diskriminering”.

”En övergripande slutsats som dras i rapporten är att kunskapen inom området är mycket bristfällig eftersom frågan först nyligen har kommit på agendan. Detta trots att vi sedan länge vet att en sådan diskriminering förekommer i andra västliga demokratier”, skriver Jerzy Sarnecki.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA