TCO föreslår fast jobb efter tre år

VISSTID2012-10-10

I ett brev till ledamöterna i riksdagens arbetsmarknadsutskott lanserar TCOs ordförande Eva Nordmark ett förslag till lösning av problemen kring visstidsanställningar.

Av TCO-förbundens kvinnliga medlemmar i åldrarna 20-34 år är nästan var fjärde visstidsanställd. Bland männen är det bara en av tio som har tidsbegränsad anställning. Också i åldrarna 35-49 år är visstidsjobb betydligt vanligare bland kvinnorna.

Enligt Eva Nordmark är problemet inte tidsbegränsade anställningar som sådana. Det finns många situationer där företag har behov av att anställa någon under en kortare period. Problemet är när visstidsanställning följer på visstidsanställning. Forskningen visar att tidsbegränsat anställda upplever mer stress, har sämre hälsa och får mindre kompetensutveckling, skriver hon.

TCOs förslag innebär att dagens fyra olika typer av visstidsanställningar ska finnas kvar, men att man inför en tidsgräns som innebär att den som inom loppet av fem år varit visstidsanställd hos samma arbetsgivare i mer än tre år automatiskt blir tillsvidareanställd.

Sverige fick redan år 2010 en formell underrättelse från EU-kommissionen om att de svenska reglerna inte överensstämmer med EU-direktivet om visstidsarbete. Inget av de förslag som tagits fram av arbetsmarknadsdepartementet har hittills hållit måttet, anser Eva Nordmark i sitt brev:

”Lagstiftaren ska vara försiktig med att förändra i arbetsrätten. Att uppfylla Sveriges internationella åtaganden är dock ett måste. Vi uppmanar därför ledamöterna i riksdagens arbetsmarknadsutskott att överväga TCOs förslag. Vår förhoppning är att de nödvändiga förbättringarna av reglerna för tidsbegränsade anställningar kan genomföras med en bred majoritet i Sveriges riksdag.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA