TCO kräver vård för papperslösa

FACKLIGT2011-12-01

TCO ställer sig bakom ett upprop för fri vård till papperslösa och asylsökande i Sverige. I uppropet krävs att regeringen tar initiativ för en ny lagstiftning.

Tiotusentals människor som vistas i Sverige saknar tillgång till vård på grund av att de är papperslösa och asylsökande. Sedan i maj finns det underlag som regeringen sagt sig behöva för att fatta beslut i frågan om de papperslösas rätt till vård, skriver TCO i ett pressmeddelande.

TCO hänvisar till att FN har riktat hård kritik mot Sverige för brister i fråga om människors rätt till hälsa. Sverige är ett av de länder i Europa där papperslösa har sämst tillgång till vård. I januari 2010 tillsattes en utredning för att belysa papperslösas och asylsökandes situation och ta reda på hur lagstiftningen kan göras mer ändamålsenlig. Det färdiga förslaget från utredningen presenterades i maj 2011. Det har tagit orimligt lång tid att lösa de papperslösas och asylsökandes rätt till vård, tycker TCO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA