Annons:

Bild: Eva Edsjö

TCO: Snävt effektivitetsfokus skapar tyst förvaltning

STATSFÖRVALTNING2025-04-24

Offentlig förvaltning har länge haft fokus på ökad ekonomisk effektivitet, och det är dags att lyfta värden som demokrati, rättssäkerhet och profession, skriver TCO i en rapport. ”Vi behöver modiga politiker som söker långsiktiga lösningar”, säger TCOs ordförande Therese Svanström.

Under 1990-talet infördes nya styrprinciper för statliga myndigheter som följde den modell som kallas new public management, NPM. Verksamheten skulle drivas mer likt företag och kontrolleras utifrån förutbestämda mål. Ett viktigt syfte med denna mål- och resultatstyrning var att öka effektiviteten.

Kritiken mot NPM har med tiden blivit allt starkare, från såväl forskare som de anställda själva och deras fackliga organisationer. Styrmetoden anses både urholka de offentliganställdas professioner och medföra en ökad administrativ börda. Kraven att mäta resultat på detaljnivå kan dessutom enligt kritikerna styra verksamheten mot mål som är lätta att mäta och uppnå, så kallad pinnjakt.

En ny rapport från TCO, skriven av Jon Nyhlén, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, bygger vidare på den kritiska beskrivningen. Ett av rapportens budskap är att det är nödvändigt att uppvärdera andra värden än ekonomisk effektivitet, såsom rättssäkerhet, demokrati och professionalism, för att bibehålla medborgarnas tillit till den offentliga förvaltningen.

En risk med nuvarande styrmetoder är enligt rapporten att de kan skapa hierarkiska och tysta organisationer. Medarbetarna förväntas där främst vara lojala mot cheferna och myndighetens ”varumärke”, snarare än uppdraget och den statliga värdegrunden. Det kan leda till att anställda, av rädsla för repressalier och försämrade karriärmöjligheter, inte lyfter frågor om fel och brister i verksamheten. Detta är något som även ST framhållit i flera rapporter.

Enligt TCO finns inget som tyder på att regeringen vill ändra inriktning på styrningen av den offentliga sektorn. Under den förra regeringen gjordes satsningar genom den så kallade Tillitsdelegationen för att öka tilliten till de professionellas kompetens och minska detaljstyrningen och den administrativa bördan. Men den nuvarande civilministern Erik Slottner, KD, har deklarerat att den reformen fasats ut och att det är mål- och resultatstyrning som gäller.

TCOs ordförande Therese Svanström säger till Publikt att TCO under lång tid uppfattat oroande tecken på en tystare förvaltning. De syns enligt henne både i utrymmet för intern kritik på myndigheterna och i brister i utredningsväsendet – med snabba utredningar, snäva utredningsdirektiv och tvekan från myndigheternas sida att leverera tydlig kritik i remissvar. Därtill kommer den pågående utredningen om ett skärpt tjänstemannaansvar.

– Vi får inga svar om varför en sådan skärpning behövs, säger Therese Svanström.

I samband med att rapporten släpptes publicerade Dagens Nyheter en debattartikel som Therese Svanström skrivit tillsammans med Jon Nyhlén. Hon berättar att responsen har varit stark och positiv.

– Jag har fått många uppskattande mejl och kommentarer. Människor på arbetsplatser känner av att man inte vågar säga saker och tycker att det är skönt att någon lyfter frågan.

Therese Svanström drar slutsatsen att det är viktigt med en tydlig rollfördelning mellan politiken och förvaltningen.

– Detta kommer att ta tid att lösa. Politiken tenderar att vara kortsiktig, men vi behöver modiga politiker som söker långsiktiga lösningar. Det behövs också modiga tjänstemän som är trygga med att både agera och säga sin mening.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA