Tjänstemän ser sig som arbetare

LO-UNDERSÖKNING2003-06-26
Av TCOs kvinnliga medlemmar i statlig tjänst ser sig 36 procent mest som arbetare. Bland männen är motsvarande siffra 24 procent. Uppgifterna kommer från LO-rapporten ”Röster om facket och jobbet”.
Av:  Ann-Charlotte Viklund

I maj och augusti 2002 lät LO intervjua 7 000 slumpmässigt utvalda medlemmar i LO, TCO och Saco i åldern 18-64 år om facklig aktivitet och fackligt arbete.
Intresset för fackliga frågor är stort, anger 60 procent av TCOs, 59 procent av LOs och 63 procent av Sacos medlemmar.

Ändå är siffran för dem med fackligt uppdrag endast mellan 12 och 15 (TCO) procent i de tre organisationerna. För Statstjänstemannaförbundets del är siffran 17 procent men endast åtta procent kan tänka sig att ta ett fackligt uppdrag senare; 65 procent säger blankt nej. Inom hela TCO säger 14 procent ”kanske” och 63 procent ”nej”.

Nästan 60 procent av alla anställda ser sig mest som arbetare, ungefär 35 procent som tjänstemän och resten som egen företagare eller annat. Att 90 procent av LOs medlemmar ser sig som arbetare, förvånar inte LO-utredaren Sven Nelander.

Däremot är han lite överraskad av att 30 procent av statligt anställda och 49 procent av kommunalt anställda TCO-medlemmar känner sig mest som arbetare. Nästan var fjärde av Sacos kommunalanställda känner på samma sätt.

Intresset att delta i fackliga möten har minskat över lag: För 15 år sedan deltog 17 procent av TCOs medlemmar i åtminstone ett fackligt möte om året; 2002 gjorde endast 15 procent det. Inom LO var motsvarande siffra 11 och i Saco 14 procent.

BAKGRUND

För fjärde gången sedan 1988 har LO låtit SCB intervjua 7 000 slumpmässigt utvalda medlemmar inom LO, TCO och Saco. Frågorna är desamma och rör facklig aktivitet , läsning av den fackliga tidningen , förtroendeuppdrag och upplevd yrkes- och klassmässig tillhörighet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.