Tjänsteman vid SMHI hotas av åtal

SMHI2009-10-20

Trots privata intressen i frågan handlade tjänstemannen ett infekterat miljöärende. Nu åtalsanmäls han av SMHI, sin arbetsgivare.

Saken gäller var muddrings­avfall från Norrköpings hamn ska dumpas. SMHI förordade för flera år sedan en dumpningsplats i Bråviken utanför Kolmården. När ärendet nyligen återkom till myndigheten på remiss hamnade det på den aktuella tjänstemannens bord.

Tjänstemannen ska då, å myndighetens vägnar, ha avrått från att gå vidare med planerna. Samma sak ska han ha gjort
utanför sin tjänstemannaroll, som representant för en vägförening i en inlaga till Miljööverdomstolen som prövar ärendet. Tjänstemannen bor själv i det berörda området.

Sade upp sig själv

Enligt myndighetens personalansvarsnämnd har tjänstemannen gjort sig skyldig till tjänstefel då han handlagt ärendet trots att han borde ha insett att han var jävig. Inför hotet om avsked valde tjänstemannen nyligen att säga upp sig själv. Personal­ansvarsnämnden har beslutat att låta åklagare pröva fallet.

Lars Hedin, STs avdelningsordförande på SMHI, beklagar det inträffade och de konsekvenser det inneburit för tjänstemannen, som är ST-medlem.

»Kunskapen måste bli bättre«

– Det viktiga är att även myndigheten lär sig något på det här. Kunskapen och informationen om vilka åtaganden man har som statstjänsteman måste bli betydligt bättre. Och man måste diskutera vad jävsparagrafen egentligen innebär.

Fallet väcker också frågan om även SMHIs generaldirektör, Lena Häll Eriksson, gjort sig skyldig till jäv. Hon avsade sig sitt styrelseuppdrag i Norrköpings hamn först sedan hon tillträtt som generaldirektör i juni. Under tiden drog SMHI tillbaka remissvaret som ifrågasatte dumpningen. Men varken fack eller arbetsgivare anser att Lena Häll Eriksson i praktiken hunnit sitta på dubbla stolar. Hon har inte heller deltagit i beslutet i personalansvarsnämnden, där hon normalt är ordförande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA