Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Bild: Niklas Lehman
Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Toppnotering för antalet arbetslösa

ARBETSMARKNAD2021-01-15
Arbetsförmedlingen redovisar att i genomsnitt 437 000 personer var inskrivna som arbetslösa under 2020. Det är den högsta siffran sedan 1997. Som andel av arbetskraften var arbetslösheten 8,8 procent i december.

Enligt Arbetsförmedlingen ledde coronapandemin till en annan typ av kris än tidigare i modern tid. Den slog till hårt och snabbt på arbetsmarknaden. Redan i början av 2020 var arbetslösheten på väg uppåt. Trots omfattande stödåtgärder steg arbetslösheten i snabb takt när pandemin slog till under våren.  Under hösten stabiliserades arbetslösheten på en nivå av 8,8 procent, jämfört med 7,4 procent året innan.

”Coronapandemin slog hårt i en konjunktur som redan var på väg att mattas av. Krisen har också påskyndat en strukturomvandling som innebär att vissa jobb inom exempelvis handeln inte kommer tillbaka”, konstaterar Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén i ett pressmeddelande.

Antalet långtidsarbetslösa som varit utan jobb i tolv månader eller mer har ökat med närmare 24 000 personer jämfört med motsvarande månad ett år tidigare. I december var de drygt 175 000 individer. Också antalet som varit inskrivna 6–12 månader och riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet har ökat med drygt 40 000, till 112 000 personer i december.

”Det är oroväckande att långtidsarbetslösheten som redan är på rekordhöga nivåer fortsätter öka och att än fler riskerar att hamna där. Inte minst för de här grupperna är det särskilt viktigt med kompetensutveckling och utbildning”, kommenterar Annika Sundén utvecklingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.