Trånga anstalter gör det svårare att sysselsätta intagna

KRIMINALVÅRDEN2023-05-22

Den akuta platsbristen på Kriminalvårdens anstalter gör det allt svårare att leva upp till fängelselagens krav att alla intagna ska erbjudas sysselsättning, skriver Dagens Nyheter. ”Dubbelbeläggningen gör att det uppstår konkurrens om lokalerna”, säger Martin Lardén, chef för enheten för behandling, arbete och studier på Kriminalvården, till tidningen.

Flera hundra dömda står i kö för att avtjäna sina fängelsestraff, samtidigt som Kriminalvårdens anstalter har akut brist på platser, konstaterar Dagens Nyheter. Kriminalvårdens egna beräkningar visar att det kommer att krävas en fördubbling av dagens 4 500 fängelseplatser, motsvarande upp till 16 nya anstalter, om Tidöavtalets ambitioner för kriminalpolitiken förverkligas.

”Tidöavtalet kommer att slå jättehårt, jag vet faktiskt inte hur vi ska få ihop det. Säg att vi utökar med tjugo platser här i Tygelsjö. Det kan vi ju göra – men vad ska vi sysselsätta alla med”, frågar sig Mats Herrmann, chef för arbetsdriften på Tygelsjöanstalten i Malmö, i en intervju i tidningen.

Enligt Kriminalvårdens senaste årsredovisning sjönk sysselsättningsgraden med tre procentenheter under förra året. Genomsnittet under 2022 var 75 procent, skriver Dagens Nyheter.

”När volymerna ökar så här snabbt tvingas personalen prioritera arbetet med den akuta platsbristen. Dubbelbeläggningen gör att det uppstår konkurrens om lokalerna, samtidigt som vi måste öka mängden personal snabbt”, säger Martin Lardén, chef för enheten för behandling, arbete och studier på Kriminalvården, till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA