Turordning upprör facket på Sida

SAMVERKAN2009-06-23

Efter 20 år på Sida riskerar Ingrid Svensson uppsägning. Hon placerades i en egen turordningskrets som »skribent«. Facket befarar att kretsarna utnyttjas för att välja bort medarbetare. Efter långvarigt missnöje vill man inte förnya samverkansavtalet.

Allt började med omorganisationen i höstas. Tjänster stuvades om, nya chefer rekryterades.

– Vår chef var fortfarande ganska ny när vi fick veta att alla på kommunikationsavdelningen borde skaffa sig en »plan B«, berättar Ingrid Svensson.

Snart stod det klart att en tredjedel av avdelningens personal inte skulle få plats i den nya organisationen – i alla fall inte på nuvarande enhet.

Förnyar inte samverkan

Från fackets sida är man besviken över vad som sedan har hänt. Enligt Verena Knippel, ordförande för ST på Sida, är kommunikationsavdelningen det »tydligaste och mest tragiska exemplet« på de brister i samverkan som finns på myndigheten. En lång rad av händelser har gjort att ST och Saco inte tänker förnya samverkansavtalet, som löper ut i slutet av juni.

– Det är en stor sorg. En del chefer förstår inte hur de ska hantera samverkan. Vi blir informerade om beslut, men saknar ofta delaktighet under processen.

Hon anser att turerna brister bland annat inför rekryteringar på myndigheten. Också under verksamhetsplaneringen har medarbetarnas inflytande många gånger reducerats till att »godkänna färdiga beslut«.

Ingrid Svensson berättar om förändringen på sin avdelning:

– Vi ska bli färre, men samtidigt spetsigare, bättre och effektivare, har vi fått höra. Som om vi är någon gammal dödvikt som sitter där.

Fick en egen turordningskrets

Personalen delades in i turordningskretsar. 30 medarbetare i 13 kretsar. Ingrid Svensson är fast anställd på Sida sedan 1995 men har arbetat på myndigheten sedan 1988, med både interninformation, personaltidning och som pressekreterare. Men i kretsindelningen hamnade hon som ensam person under rubriken »skribent«. Och några sådana skulle inte ingå i den nya organisationen.

– Vad är det här? tänkte jag. Jag arbetar ju med internkommunikation på heltid. Men under rubriken »internkommunikatör« stod det en helt annan person! Hade vi varit i samma krets hade jag, som har längre anställningstid, fått stanna. Chefen svarade »jag ser dig som skribent, det är positivt, jag tycker att du skriver bra«. Vilket hån!

Protesterade mot indelningen

Facket protesterade mot indelningen, och menade att det stora antalet kretsar gör det möjligt för arbetsgivaren att fritt välja vilka medarbetare som ska få stanna. Lokala och centrala MBL-förhandlingar i frågan slutade i oenighet.

– Nu är vi låsta, för man kan inte tvista om kretsindelningen. Men om det skulle bli aktuellt med uppsägningar kan man driva ärendet vidare till Arbetsdomstolen, säger John Nilsson, ombudsman på ST.

Claus Nowotny, chef för kommunikationsavdelningen, tycker att facket »har haft alla möjligheter« att ställa frågor och vara delaktigt under processens gång.

– Men jag tycker inte att kretsarna är problematiska. Jag vill ha dem så precisa som möjligt, därför måste de vara ganska många. Även om alla jobbar på kommunikationsavdelningen så är de ju inte utbytbara, säger han.

Personalchef Anna Runeberg Toom vill inte uttala sig om händelserna på kommunikationsavdelningen, men är ledsen över att ST inte vill förnya samverkansavtalet.

– Min grundinställning är att det är jätteviktigt med bra samverkan för att få en god arbetsmiljö. Jag tycker att vi har haft en bra dialog, men självklart kan vi behöva utveckla den, säger hon.

Myndigheten ska nu undersöka möjligheten till omplacering för de nio medarbetare som inte får vara kvar på kommunikationsavdelningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

inflytande
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA