Två myndigheter blir en

HÖGSKOLAN2012-06-20

Riksdagen har bifallit regeringens förslag att ersätta tre högskolemyndigheter med två. Den ena ska ansvara för kvalitetssäkring och tillsyn, den andra för service, samordning och utveckling.

Högskoleverket, Verket för högskoleservice och Internationella programkontoret läggs ned 1 januari 2013. Deras uppgifter går över i två nya myndigheter som inrättas.

I samband med beslutet tillkännagav riksdagen att myndigheten för kvalitetssäkring och tillsyn ska ha ett självständigt uppdrag att arbeta med omvärldsbevakning och analys för högskolesektorn.

Den andra myndigheten ska ansvara för service, samordning, främjande och utvecklande verksamhet, internationellt samarbete samt mobilitet inom utbildningsområdet. Med mobilitet menas i det här fallet internationell rörlighet för studenter. Myndigheten ska också ha i uppdrag att motverka diskriminering och främja lika rättigheter och möjligheter inom den högre utbildningen.

Riksdagen gjorde dessutom ett tillkännagivande i frågan om hur ledamöter i styrelser för statliga universitet och högskolor ska utses. Den nomineringsgrupp som till regeringen ska föreslå ordförande och ledamöter ska utökas med en studentrepresentant.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA