Tvivel på utfästelse om extrapengar

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-09-07

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist lovade nyligen att kontor som behöver mer resurser för etableringsreformen ska få det. Pengar fanns det gott om. Men löftet håller inte, enligt STs företrädare.

Av:  Gert Lundstedt

Flera arbetsförmedlare som arbetar med etableringsreformen för nyanlända berättade i förra numret av ST Press om resursbrist och menade att reformen blivit en byråkratisk röra.

»Väldigt mycket miljarder«

När Arbetsförmedlingen nyligen presenterade en rapport om reformen lovade generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist att kontor i behov av fler handläggare kan få det. »Vi har väldigt mycket miljarder över för tillfället« sade hon då. Pengar som myndigheten enligt henne annars »lämnar tillbaka till regeringen«.

STs vice ordförande inom Arbetsförmedlingen, Lars-Erik Backström, tror dock inte på generaldirektörens löfte:

– Pengarna i reformen är öronmärkta och får inte användas till något annat, som personal.

Han menar att det kan bli någon enstaka tjänst, men att de miljarder generaldirektören nämner inte finns.

Löftet stämmer alltså inte?

– Nej, det gör det inte.

Angeles Bermudez-Svankvist vill inte besvara kritiken utan hänvisar till sin ekonomichef Karin Leth, som bekräftar att Arbetsförmedlingen just nu har ett överskott i sin budget för etableringsreformen, men bara på knappt en halv miljard. Om överskottet fortfarande finns kvar vid årets slut lämnas pengarna tillbaka till staten, förklarar hon.

Karin Leth bekräftar också att överskottet inte kan användas till att anställa fler.

»Har kontroll på anslagen«

Hon säger att hon inte delar STs och arbetsförmedlarnas uppfattning att reformen generellt har för lite personalresurser.

Inte heller delar hon Lars-Erik Backströms åsikt att generaldirektören lämnat felaktiga upplysningar om överskottets storlek och hur det kan användas.

– Generaldirektören har en väldig kontroll på anslag och är väl insatt i verksamheten. Det är inte en generaldirektörs uppgift att kunna detaljer i anslagsposter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA