"Ungdomsstyrelsens roll är otydlig"

STATSKONTORET2010-04-19

Ungdomsstyrelsens roll och uppdrag måste bli tydligare. Myndigheten saknar strategi för gränsdragning mellan statlig och kommunal ungdomspolitik, enligt en analys som Statskontoret gjort.

Statskontoret har på regeringens uppdrag gjort en myndighetsanalys av Ungdomsstyrelsen. Statskontoret konstaterar att Ungdomsstyrelsens olika enheter har vitt skilda uppdrag och åtaganden. Enligt rapporten är det svårt att bedöma på vilka grunder myndigheten fördelar resurser till olika enheter. Regeringens detaljstyrning av vissa uppgifter och åtaganden gör det svårt för myndigheten att omfördela resurser.

Statskontoret tycker att det är svårt bedöma Ungdomsstyrelsens resultat, eftersom det inte finns några uppföljningsbara mål. Myndigheten kan inte heller redovisa hur mycket de olika momenten i bidragshanteringen kostar. Det finns inget system för detta. Statskontoret tror att det finns utrymme för effektivisering av bidragshanteringen genom stramare tillämpningar.

När det gäller ungdomspolitiken anser Statskontoret att Ungdomsstyrelsen saknar en tydlig strategi för när det statliga åtagandet övergår i respektive kommuns ansvar. Här saknas också underlag för att bedöma Ungdomsstyrelsens insatser. Och eftersom det saknas en tydlig strategi finns det enligt Statskontoret anledning att se över myndighetens prioriteringar av insatser inom området.

”Myndighetens roll och uppgifter är oklara och behöver tydliggöras. Det gäller såväl bidragsgivningen och stödet till regeringen, som statens roll gentemot den kommunala ungdomspolitiken”, säger Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA