Universitet anklagas för förfalskning

UPPHANDLING2011-12-09

Luleå tekniska universitet, LTU, har polisanmälts för urkundsförfalskning, skriver Norrländska Socialdemokraten, NSD. Bakom anmälan står stiftelseägda Konkurrenskommissionen.

Konkurrenskommissionen (se faktaruta) har utrett Luleå tekniska universitets upphandlingar av tryckeritjänster i tre fall. Utredningarna visar enligt kommissionen på allvarliga överträdelser av lagen om offentlig upphandling, LOU:

”Ett anmärkningsvärt inslag i det mål som har förts i domstolen är att LTU har använt sig av förfalskat bevis i ett försök att undslippa den rättsliga prövningen. Om en statlig myndighet, tillika ett universitet, ägnar sig åt att använda förfalskade urkunder är detta givetvis något att ta på största allvar. Det är viktigt att universitetets inblandning utreds av åklagare, skriver Konkurrenskommissionens chefjurist Pär Cronhult i ett pressmeddelande.

Universitetets förvaltningschef Staffan Sarbäck säger till NSD att han känner till upphandlingarna:

”De är föremål för prövning i förvaltningsdomstolen och av Konkurrensverket. Men oavsett resultatet av prövningen så har vi vidtagit åtgärder för att förbättra våra upphandlingsrutiner. Vi är naturligtvis måna om att det ska bli rätt och vill ha goda relationer till våra leverantörer, både lokala och på riksplanet”, säger han till tidningen.

Anklagelserna om förfalskning vill Staffan Sarbäck inte kommentera, skriver NSD.

Fakta Konkurrenskommissionen

Konkurrenskommissionen är en oberoende expertgrupp som startades av Stiftelsen Den Nya Välfärden 1994. Expertgruppen utreder och bedömer anmälningar om att skattepengar använts på sådant sätt att konkurrensen snedvrids. Sedan starten har över 600 ärenden utretts.

I kommissionen sitter juristen Inger Ridderstrand-Linderoth, ordförande, förre domaren Sigvard Berglöf, civilekonomen Patrik Engellau, professorn Erik Nerep, juristen Lennart Palm och konkurrensexperten Per-Arne Sundbom.

Källa: Konkurrenskommissionen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA