Universitet dömt betala skadestånd

DISKRIMINERING2007-04-30

Örebro universitet måste betala skadestånd på 75 000 kronor var till tre kvinnor. Tingsrätten anser att kvinnorna diskriminerades när de nekades plats på en utbildning vid universitetet.

Kvinnorna hade sökt till hälsoutvecklarprogrammet vid Örebro universitet 2005. Kvinnorna kom inte in, samtidigt som män med sämre meriter antogs med så kallat alternativt urval. Enligt Örebro tingsrätt har universitetet därmed åsidosatt likabehandlingslagens förbud mot diskriminering.

Enligt TT skriver tingsrätten i sin dom att universitets förfarande kan ses som en kvalificerad form av särbehandling. Men det är enligt rätten inte tillåtet att ge personer från det underrepresenterade könet företräde om dessa har sämre meriter.

Högsta domstolen har tidigare avgjort ett liknande fall. Förra året dömdes Uppsala universitet att betala 75 000 kronor vardera till två kvinnor för olaga diskriminering. Universitetet hade då utifrån etnisk bakgrund antagit studenter med sämre meriter till juristutbildningen.

Initiativet till stämningarna mot universiteten kommer i båda fallen från stiftelsen Centrum för rättvisa, grundad av förre Muf-ordföranden Gunnar Strömmer. Centrum för rättvisa har också företrätt kvinnorna i rätten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA