Universitet stoppar nya lärardoktorander

HÖGSKOLAN2006-06-21

Lärarhögskolan i Stockholm får inte anta några nya doktorander, enligt ett beslut på Stockholms universitet. Lärarhögskolans tillträdande rektor ser ett samband med dispyten om ett eventuellt samgående mellan lärosätena.

Kåre Bremer, rektor för Stockholms universitet, har beslutat att inte förlänga ett avtal som gett högskolan delegation att fatta beslut om forskarutbildningen.

Ingrid Carlgren, tillträdande rektor på Lärarhögskolan, säger att det är svårt att inte koppla ihop beslutet med den debatt som varit om ett samgående mellan lärosätena. En utredning har föreslagit att så ska ske, och universitetets styrelse har sagt ja, medan Lärarhögskolan bordlagt ärendet.

Förnekar samband

Kåre Bremer säger dock att frågorna inte har med varandra att göra. Universitetets examinationsrätt för Lärarhögskolans doktorander innebär ett ansvar för att dessa får det stöd de behöver, påpekar han, och där finns det brister som gör att han inte vill förlänga avtalet.

–Det största problemet är att de individuella studieplanerna för doktoranderna inte visar att finansieringen är ordnad för alla fyra åren, vilket de måste göra. Det kan skapa en väldigt besvärlig situation för doktoranderna, säger han.

Ingrid Carlgren är förvånad över argumentet.

–I de två ämnen som jag har inblick i finns inga problem med studieplanerna. De övriga två ämnena behandlas i en annan nämnd, och jag har inte hunnit sätta mig in i hur det är där, förklarar hon.

Rektorerna ska träffas

De båda rektorerna har stämt möte för att diskutera hur samarbetet ska se ut i framtiden. De nuvarande doktoranderna kommer dock inte att drabbas av att avtalet sagts upp, understryker Kåre Bremer.

–Om något, blir det en förbättring, säger han. De får klarhet i finansieringen, större trygghet och en uppstyrning av forskarutbildningen.

Frågan om nya doktorander ska antas bestäms av den samhällsvetenskapliga fakulteten på universitetet.

–Innan vi gör det ska vi gå igenom studieplanerna och skaffa oss en bättre översikt, säger dess dekan Gudrun Dahl, som framhåller att kritiken inte handlar om brister i den vetenskapliga kompetensen på Lärarhögskolan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA