Upprättelse – efter 17 år

SPARKAD2003-08-07
ST-medlemmen och forskaren Curt Hagquist blev klassad som en säkerhetsrisk och förlorade sitt arbete. Nu får han upprättelse och 100 000 kronor av regeringen.
Av:  Christian Örjestål

Curt Hagquist fick i augusti 1986 arbete på Försvarets Civilförvaltning i Karlstad. Efter en personalkontroll gav ÖB besked om att Curt Hagquist inte fick fortsätta. Han var en säkerhetsrisk.

Anledningen var ett förflutet i Sveriges kommunistiska parti, SKP.

Sedan dess har Curt Hagquist och TCO fört en långdragen kamp och först nu kommer upprättelsen.

– Curt sparkades på felaktiga grunder genom ÖBs order utan att någon förklaring angavs. Han fick bara stämpeln säkerhetsrisk och inga möjligheter att få sin sak prövad, säger TCOs ordförande Sture Nordh.
Curt Hagquist själv är lättad.
– Det känns fantastiskt bra och det är en stor seger för mig och för TCO.

Varför tog det så lång tid innan du fick upprättelse?
– När vi började driva den här frågan förnekade man att åsiktsregistreringen existerade. Nu har tiden förändrats och vi vet att åsiktsregistreringen var mycket mer omfattande än vad man först trodde.

Regeringen har gett dig upprättelse och 100 000 kronor som plåster på såren.
– Ja, och det känns bra. Det är mycket pengar och det visar att regeringen ser allvarligt på det inträffade. Summan är av stort symboliskt värde.

Registernämnden ska nu undersöka om det finns fler fall där anställningsförhållanden påverkats negativt på grund av uppgifter från Säpos register mellan åren 1945 och 1969.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.