Upprättelse – efter 17 år

SPARKAD2003-08-07

ST-medlemmen och forskaren Curt Hagquist blev klassad som en säkerhetsrisk och förlorade sitt arbete. Nu får han upprättelse och 100 000 kronor av regeringen.

Av:  Christian Örjestål

Curt Hagquist fick i augusti 1986 arbete på Försvarets Civilförvaltning i Karlstad. Efter en personalkontroll gav ÖB besked om att Curt Hagquist inte fick fortsätta. Han var en säkerhetsrisk.

Anledningen var ett förflutet i Sveriges kommunistiska parti, SKP.

Sedan dess har Curt Hagquist och TCO fört en långdragen kamp och först nu kommer upprättelsen.

– Curt sparkades på felaktiga grunder genom ÖBs order utan att någon förklaring angavs. Han fick bara stämpeln säkerhetsrisk och inga möjligheter att få sin sak prövad, säger TCOs ordförande Sture Nordh.
Curt Hagquist själv är lättad.
– Det känns fantastiskt bra och det är en stor seger för mig och för TCO.

Varför tog det så lång tid innan du fick upprättelse?
– När vi började driva den här frågan förnekade man att åsiktsregistreringen existerade. Nu har tiden förändrats och vi vet att åsiktsregistreringen var mycket mer omfattande än vad man först trodde.

Regeringen har gett dig upprättelse och 100 000 kronor som plåster på såren.
– Ja, och det känns bra. Det är mycket pengar och det visar att regeringen ser allvarligt på det inträffade. Summan är av stort symboliskt värde.

Registernämnden ska nu undersöka om det finns fler fall där anställningsförhållanden påverkats negativt på grund av uppgifter från Säpos register mellan åren 1945 och 1969.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA