Utfryst polisanställd fick skadestånd

POLISEN2006-08-22

Hon var yngst, ensam kvinna och ensam civilanställd bland äldre manliga poliser. Det gick inte alls bra. Hon lämnade arbetsplatsen utfryst och trakasserad, men med ekonomisk ersättning efter hjälp från facket.

Fredrika, som egentligen heter något annat, kom till jobbet som IT-ansvarig på en enhet inom polisen i Stockholm 2001. Hon var den enda civilanställda och den enda kvinnan på enheten, där hon skulle arbeta med säkerhetsklassade frågor tillsammans med en grupp manliga, äldre poliser.

Det var en ny typ av tjänst, och Fredrika fick kämpa för att få vettiga arbetsuppgifter och slippa känna sig som »den mest välbetalda sekreteraren«.

–Själva arbetsuppgifterna var bland de roligaste jag har haft, när jag väl fick dem, säger hon. Vissa saker var jag den enda kvinnan i Sverige som gjorde, och jag var lite barnsligt stolt över det.

Fick inte följa med

Men hon märkte snart att relationerna med arbetskamraterna inte var som de borde vara. De ville inte släppa in henne i gemenskapen, anser hon.

–En dag kom alla, nyduschade och glada, och skulle ut och äta. Men jag hade inte blivit tillfrågad och visste inget.

När rotelchefen på en fest frågade hur hon hade det och hon sa att det inte var så kul, svarade han att hon måste rycka upp sig.

–»Du kan väl strippa lite!«, sa han. Man blir så besviken – jag tyckte bra om honom.

När Fredrika som enda person på enheten inte fick åka på en mässa, gick hon till facket. Det ledde till att hon fick åka, men också till att konflikten trappades upp. Efter en tid gjorde enhetschefen en tjänsteanteckning, där påstådda brister hos Fredrika radades upp: uppenbara samarbetsproblem, bristande IT-kunskap, förmåga att ställa sig utanför/ovanför, överkänslig i könsrelaterade diskussioner, svårigheter att uttrycka sig i skrift och så vidare.

–Det pappret var bland det värsta jag har sett, kommenterar Lennart Grönberg, vice ordförande i STs avdelning inom Polisväsendet.

Som om inte det vore nog diariefördes tjänsteanteckningen ett halvår senare, med underskrifter av Fredrikas arbetskamrater. Lindrigt sagt beklämmande, anser Lennart Grönberg.

Stämde för diskriminering

ST stämde arbetsgivaren för diskriminering på grund av kön. Arbetsgivaren förnekade alla kränkningar där ord stod emot ord, men tjänsteanteckningen fanns där, och enligt facket var den gjord som en repressalie för att Fredrika vänt sig till ST. Den kunde dessutom ställas mot de goda vitsord som Fredrika tidigare fått av chefen, när hon begärde ett betyg.

Utan att i och för sig erkänna att några fel begåtts gick arbetsgivaren i tvisteförhandlingen med på att betala en ersättning på 50000 kronor till Fredrika. Dessutom fick hon ett avgångsvederlag på 18 månadslöner.

–50 000 kronor är en normal nivå för skadestånd när det gäller diskriminering på grund av kön, säger ST-ombudsmannen Margareta Olsson, som skötte tvisteförhandlingen.

Rädda för hennes kunskaper

En lokal ST-företrädare som följt Fredrikas ärende är Åsa Malmgren. Hon menar att utgångsläget för Fredrika var hopplöst från första början.

–Hon kom utifrån och såg saker med friska ögon och var vansinnigt duktig på det hon jobbade med. De var rädda för hennes kunskaper.

Varför?

–Det är mycket känsligt när en polis säger att det är något de inte klarar och de måste tillkalla en civilanställd.

Fredrika är i dag arbetslös och har inte kunnat uppdatera sina yrkeskunskaper på länge. Hon säger att hon är nöjd om uppmärksamheten kring hennes fall leder till att andra slipper uppleva liknande saker. Men situationen borde inte ha behövt gå så långt som den gjorde. Hon ångrar dock ingenting.

–Jag skulle kanske inte råda andra att ta strid, men själv skulle jag nog ändå gjort om det. Jag skulle inte tycka om mig själv om jag var en fegis.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA