Utredare angriper regeringen

KRITIK2005-10-03

Regeringen lägger lagförslag som inte kan debatteras och vilkas ursprung inte kan spåras. Det anser regeringens utredare Jan Rydh, som går till hårt angrepp mot regeringskansliet.

Halvhjärtat, urlakat och inte särskilt heltäckande resultat. Så beskriver Jan Rydh regeringskansliets arbetssätt i ett uttalande för TT.

Det gäller de propositioner som regeringen förelägger riksdagen och som hämtat sina förslag från tidigare utredningar.

Jan Rydh har länge anlitats som utredare men nu har han tröttnat. Skillnaden mellan vad han kommit fram till i sina utredningar och vad som står i propositionerna är för stor, anser han.

Innan en proposition är klar har den genomgått en lång beredning av tjänstemän inom berörda departement. De försvarar enligt honom främst det egna departementets intressen vilket går ut över en utredares väl underbyggda förslag. Slutprodukten blir ett ”misch-masch av nya påhitt”.

Som exempel nämner han en proposition om Samhall från juni 2003. Rydh föreslog att Samhall skulle få mer konkurrens. Även privata företag skulle få 100 000 kronor per år i statlig ersättning om de anställde personer med arbetshandikapp.

Enligt propositionen erbjöds företagen istället 100 kronor per dag, vilket ska jämföras med nuvarande dagsersättning som är 400 kronor.

Rydh reagerar också mot att utredningarna inte debatteras och att förslagens ursprung inte kan spåras. Tjänstemän, menar han, kan inte röstas bort i allmänna val. Rydh tror att inte ens politikerna vet hur förslagen kommit till.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA