Utredare vill ha mildare sjukregler

SJUKFÖRSÄKRINGEN2019-01-28

Den särskilde utredaren Claes Jansson föreslår i ett betänkande till regeringen att det ska vara möjligt att göra undantag från regeln att arbetsförmågan ska bedömas mot varje annat jobb efter 180 dagars sjukskrivning.

Claes Janssons delbetänkande har fått namnet ”Ingen regel utan undantag”. I betänkandet föreslår han att det ska bli möjligt att oftare kunna skjuta upp bedömningen av arbetsförmågan mot ett normalt förekommande arbete när rätten till sjukpenning prövas.

”En trygg sjukförsäkring är en försäkring med tydliga och förutsebara villkor. Det är lika viktigt att människor inte fastnar i långa sjukskrivningar som att den som kan återgå i sitt arbete ska ges möjlighet till det även om man varit sjukskriven en längre tid. Arbetet och arbetsplatsen betyder ofta mycket för att en sjukskriven person ska tillfriskna”, kommenterar Claes Jansson själv i ett pressmeddelande.

Rätten till sjukpenning bestäms utifrån bestämda tidsgränser i den så kallade rehabiliteringskedjan. När någon har haft nedsatt arbetsförmåga i 180 dagar ska arbetsförmågan normalt bedömas mot ett normalt förekommande arbete.

Utredaren föreslår att det ska bli lättare att göra undantag och skjuta upp bedömningen av arbetsförmågan mot ett normalt förekommande arbete. I utredningen föreslås också att det ska vara möjligt att även efter dag 365 i rehabiliteringskedjan pröva arbetsförmågan mot arbete hos arbetsgivaren om mycket talar för att den sjukskrivne kan återgå i arbete. Först efter två års sjukskrivning ska det inte längre vara möjligt att skjuta upp prövningen mot ett normalt förekommande arbete.

Den särskilda utredaren av sjukförsäkringen Claes Jansson ska lämna sitt slutbetänkande senast 15 oktober i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA