Val mellan bolag och avveckling

SPV2003-12-17

Tiden rinner ut för Statens pensionsverk, SPV. Verket bör antingen bolagiseras eller avvecklas, anser Statskontoret.

Statskontoret har på regeringens uppdrag utrett alternativa framtider för SPV. Bakgrunden är att verkets myndighetsuppgifter minskar, bland annat beroende på att den statliga sektorn krympt (se faktaruta). I stället har uppdragsverksamheten ökat, något som inte applåderats i regeringskansliet.

– Regeringen vill ha renodling, konstaterar Lena Moberg, ombudsman på ST och styrelseledamot i SPV.

Statskontoret anser att inte heller administrationen av statliga tjänstepensioner utgör statlig ”kärnverksamhet”. Statens ansvar som arbetsgivare för administrationen kan lösas genom att man inrättar en så kallad beställarfunktion och sedan upphandlar administrationen i konkurrens.

Att Statskontoret lämnar två alternativ öppna, bolagisering eller avveckling och utförsäljning, beror på att förhandlingar pågår om de framtida tjänstepensionerna i staten. Om man går över till ett avgiftsbaserat system, där arbetsgivarnas inbetalda avgifter ska fonderas, kan SPV som bolag vara med och konkurrera om administrationen. Om det nuvarande förmånssystemet behålls kan myndigheten vara kvar på kort sikt, säger Lena Moberg.

– Men på sikt är det ett avvecklingsalternativ om man ska renodla verksamheten och bara behålla den statliga delen, säger hon. Ingången från SPVs styrelse är bolagisering, det enda som kan utvecka verksamheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA