Välfärden klaras om fler arbetar mer

REGERINGEN2015-12-09

Fler måste arbeta mer för att klara framtidens välfärd. Annars ser framtiden för svensk ekonomi i huvudsak ljus ut, enligt Långtidsutredningen 2015 som nu lämnat sin slutrapport till regeringen.

Fram till år 2060 kommer välståndet mer än fördubblas. Men för att kunna finansiera välfärdssystemen kommer det att krävas att fler människor arbetar mer. Det är några slutsatser som Långtidsutredningen presenterar i sitt huvudbetänkande.

Långtidsutredningen har haft siktet inställt på Sverige fram till 2060. Utredningen presenterar en agenda som ska få samhällets resurser att växa, samtidigt som det offentliga välfärdsåtagandet utvecklas och säkras. Viktigast för att finansiera välfärden utan stora underskott är att antalet arbetade timmar ökar. Nyckelgrupper för att nå dit är de äldre och de som är utrikes födda, enligt utredningen. För att människor ska vilja tillbringa fler år av sina allt längre liv på arbetsmarknaden behöver normer förändras och arbete i sig göras mer attraktivt. Den som har goda grundfärdigheter i läsning, räkning och problemlösning med dator kan få bra jobb i Sverige, oavsett ursprung. Att höja färdighetsnivån bland utrikes födda och att få äldre att stanna kvar i jobb är därför de viktigaste insatserna för etablering på arbetsmarknaden.

Enligt utredningens scenarier kommer svenskarnas realinkomster mer än fördubblas fram till 2060. Fyra framtidstrender lyfts fram av utredningen. Den tekniska utvecklingen, den fortsatta internationaliseringen, den demografiska förändringen och klimatförändringarna måste hanteras rätt de kommande åren.

Långtidsutredningen 2015 är den tjugoandra i ordningen sedan den första utredningen 1948. Uppgiften har varit att analysera den ekonomiska utvecklingen på cirka 45 års sikt. Utredningen har utarbetats av tjänstemän vid Finansdepartementet och departementsledningen har enligt ett pressmeddelande inte tagit ställning till innehållet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA