Vårdare misshandlad av elev på ungdomshem

SIS2011-10-18
En ensam kvinnlig vårdare på ungdomshemmet Eknäs misshandlades av en elev när de var ute och åkte bil. »Det borde självklart ha varit två vårdare med«, säger Jimmy Haller, huvudskyddsombud på Statens institutionsstyrelse, SiS.

Vårdaren hade varit på utflykt med eleven och var på väg tillbaka till Eknäs när pojken slet tag i hennes hår och tryckte ned henne mot växel­spaken. Hon lyckades dock stoppa bilen, tog sig ur den och ringde polisen. Pojken slog henne sedan upprepade gånger i ansiktet innan hon lyckades övermanna honom.

Eleven har Aspergers syndrom, är tidvis utagerande och har haft psykiska genombrott och vårdas därför i enskildhet. Institutionen har gjort en egen utredning om händelsen, men huvudskyddsombudet Jimmy Haller tror att det även kan behövas en utredning från SiS centralt.

– Man bör bara i undantagsfall vara ensam med en elev, och det gäller i synnerhet vid bilkörning. Det finns alltid risk för att det går riktigt illa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.