Varnar för allvarliga följder om bistånd halveras

BISTÅND2015-11-02
Skulle det svenska biståndet halveras blir konsekvenserna katastrofala i fattiga länder, enligt biståndsorganet Sida. Resultatet kan bli att tiotusentals barn blir utan skolgång och miljoner utan rent vatten.

Finansdepartementet har bett utrikesdepartementet att räkna på konsekvenserna av en nedskärning av biståndet med 60 procent, uppger SVT. Bakgrunden är att det ökade flyktingmottagandet för med sig stora kostnader, och för att finansiera dem vill regeringen använda en större andel av biståndsanslaget. I år används cirka 20 procent av de 40 miljarder kronor som anslagits till bistånd till kostnader inom landet till följd av flyktingmottagande.

Migrationsverkets senaste prognos för antalet asylsökande kan innebära kostnadsökningar på upp till 70 miljarder kronor. Enligt en översikt som Sida gjort skulle en halvering av det globala utbildningsstödet innebära att 50 000 barn blir utan skolgång. Halveras stödet för vatten och sanitet blir 4,5 miljoner människor utan rent vatten och 4 miljoner färre får tillgång till förbättrad sanitet. På område efter område visar Sidas genomgång på mycket allvarliga konsekvenser om de svenska biståndsmedlen dras in enligt UDs räkneexempel.

”Vi räknar med att regeringen tittar på fler alternativ för att finansiera ökade kostnader för flyktingmottagandet, men är förstås beredda att genomföra det regeringen beslutar”, säger Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.