Vill att det ska bli enklare att omvandla böter till fängelse

RÄTTSVÄSENDET2020-09-16
Regeringen föreslår att det ska blir lättare att omvandla ett obetalat bötesstraff till fängelse. Enligt en proposition till riksdagen vill regeringen göra det möjligt att omvandla böter till fängelse i fler fall.

Under de senaste tio åren har bara en handfull fall av omvandling av böter till fängelse registrerats. Att böter förvandlas till fängelse ytterst sällan gör att det kan ifrågasättas om lagstiftningen om bötesförvandling tillämpas som det var tänkt, skriver regeringen.

För att bötesstraffet ska vara en trovärdig påföljd är det viktigt att personer som har ekonomiska möjligheter att betala sina böter också gör det, skriver regeringen i propositionen. Dagens möjlighet att förvandla böter till fängelse i de fall en person av ”uppenbar tredska” inte betalar sina böter används ytterst sällan.

För att öka möjligheterna till bötesförvandling föreslår regeringen att kravet på att det ska vara uppenbart att den bötfällde av tredska inte har betalat sina böter ska tas bort. Regeringen föreslår också att ordet tredska byts ut mot trots i lagtexten. Böter ska enligt förslaget förvandlas till fängelse om de inte har kunnat drivas in och det beror på trots från den bötfällde.

Avsikten är inte att alla bötesstraff som förblir obetalda efter indrivning ska förvandlas till fängelse, påpekar regeringen. Systemet ska syfta till att ingripa dels mot bötfällda som hindrar verkställighet, dels mot personer som blivit bötesimmuna. Enligt statistik från Kronofogden var 76 068 personer restförda för bötesskulder vid senaste årsskiftet. Av dessa var 9 673 personer restförda för 3–9 bötesskulder och 191 personer hade 10 eller fler bötesskulder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.