Vill effektivisera miljömyndigheter

FÖRVALTNING2013-11-18

Regeringen har beställt en total översyn av elva myndigheter med miljöansvar. En särskild utredare ska se över möjligheterna till förnyelse och effektivisering.

I en debattartikel i Dagens Nyheter, DN, konstaterar miljöminister Lena Ek, C, att den miljö- och klimatpolitiska spelplanen har genomgått stora förändringar. Förändringarna av de centrala miljömyndigheterna och deras ansvar har inte hängt med. Den inbördes ansvarsfördelningen hos myndigheterna under Miljödepartementet har aldrig setts över i ett samlat grepp, förklarar hon. Den utredning som nu tillsätts ska förutsättningslöst skissa på en tydligare och mer ändamålsenlig myndighetsstruktur och resursutnyttjande för myndigheterna under Miljödepartementet:

”Både tillämpningen av miljölagstiftningen och arbetet som sker för att nå miljökvalitetsmålen ställer nya krav på det politiska beslutsfattandet. Men det påverkar också ansvariga myndigheters möjligheter att få överblick. Därtill har genomförandet av miljöpolitiken i ökande utsträckning integrerats i andra politikområden. Arbetet måste ta hänsyn till hur andra samhällsintressen påverkas, så att målkonflikter kan lösas så effektivt som möjligt”, skriver Lena Ek.

Utredaren ska:
• lämna förslag till förändringar för ansvarsfördelningen mellan myndigheterna
• lämna förslag på hur myndighetsstrukturen, med bibehållen expertkunskap, kan effektiviseras och om verksamheter inom nuvarande myndigheter bör bedrivas i någon annan form
• tydliggöra hur myndighetsstrukturen kan förstärka insatserna för information till allmänheten, tillsynsvägledning, miljöövervakning, analys, uppföljning och utvärdering
• redovisa de ekonomiska, verksamhetsmässiga och personella konsekvenserna av förslagen.

Utredningen ska vara färdig den 31 maj 2015 med en delredovisning efter halva tiden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA