Vill ge statsanställda större ansvar

FÖRVALTNING2014-05-07

Statsförvaltningen skulle fungera bättre om de som arbetar i den får större ansvar, skriver förre generaldirektören Sören Häggroth i en debattartikel. Men det förutsätter också tydligare uppdrag.

Det finns brister i styrningen av den statliga förvaltningen, det påtalar exempelvis Riksrevisionen och den så kallade Styrutredningen. Tidigare landshövdingen och statlige utredaren Mats Svegfors går ännu längre. Han har skrivit att alliansregeringen kommer att förlora valet på grund av sin oförmåga att sköta staten. Det är bakgrunden till en debattartikel i Svenska Dagbladet av förre generaldirektören i Fortifikationsverket Sören Häggroth.

”Regeringen tror sig styra myndigheterna genom att begära redovisningar av vad myndigheterna gör, istället för att tala om vad myndigheterna bör åstadkomma i form av resultat”, skriver Sören Häggroth.

Han pekar ut sektoriseringen som orsak till många problem. Den leder till att sektorsmyndigheter genom detaljreglering motverkar centrala politiska ambitioner, som att öka bostadsbyggandet. Och den leder till att myndigheter lägger ned sina lokala enheter på ett icke samordnat sätt, särskilt i glest befolkade delar av landet.

”Statistik, granskningsrapporter, pressmeddelanden om upprörande brister manglas ut i ett hisnande tempo. När man försöker ta reda på vad regeringen avser att göra med anledning av granskningarna är det svårt att finna adekvata svar; frågor bereds, utredningar ska tillsättas, nya uppdrag till myndigheterna ska läggas ut. Det finns en övertro på att en insamling av uppgifter till regeringskansliet leder till en bättre fungerande förvaltning”, skriver Sören Häggroth.

Nyckeln till en bättre fungerande statsförvaltning är att lägga större ansvar på dem som arbetar i verksamheterna att genomföra myndigheternas uppdrag, anser han. Samtidigt behöver uppdragen formuleras tydligare och regeringen ta ett fast grepp om statsförvaltningen.

”Förändringen av självständiga och professionella tjänstemän till detaljstyrda och hårdgranskade utförare måste hejdas”, skriver Sören Häggroth.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA