Vill slå ihop till en myndighet

ÅKLAGARVÄSENDET.2003-08-25
Riksåklagaren vill slå ihop sina regionala myndigheter till en enda myndighet. De 42 lokala åklagarkamrarna får förstärkningar.

Redan 1 januari nästa år ska den nya organisationen vara en bit på väg, är det tänkt. Då får bland annat åklagarkamrarna eget personal- och budgetansvar. Den 1 juli 2004 slås de sex regionala myndigheterna ihop med riksåklagarens centrala kansli till en samlad myndighet.

I förslaget, som lämnas till regeringen efter förhandlingar med facket i nästa månad, ingår också nya regionala utvecklingscentra. Dessa ska ledas av överåklagare med ansvar för metodutveckling och uppföljning inom sina respektive områden, till exempel internationell brottslighet, miljöbrott eller brott mot person.

När de regionala åklagarmyndigheterna läggs ned minskar behovet av personal för ledning och administration. I stället förstärks den operativa verksamheten med 30 åklagare.

Margaretha Hofvenstam, ordförande för ST-medlemmarna inom åklagarväsendet, är i huvudsak positiv till förslaget.

– Det är bra att cheferna på kamrarna får det fulla ansvaret för personal, budget, arbetsmiljö och så vidare. Medarbetarna kommer närmare besluten, och kan ställa cheferna till svars.

Å andra sidan centraliseras vissa frågor från den nuvarande regionala nivån, och det är också en fördel, menar hon.

– Vi får en gemensam löne- och personalpolitik för hela myndigheten. Också i andra viktiga frågor, som jämställdhet och arbetsmiljö, får vi riktlinjer och planer som gäller för alla.

Däremot har ST-avdelningen ställt sig tveksam till att bygga upp utvecklingscentra på flera håll i landet.

– Kanske det är bättre om Riksåklagaren har nära till de funktionerna. Det blir också små grupper, och frågan är om man får en rationell och effektiv verksamhet, kommenterar Margaretha Hofvenstam.

Anställda på de nuvarande regionala åklagarmyndigheterna ska i möjligaste mån erbjudas andra arbeten, men de kan bli på annan ort.

– Jag tror att våra medlemmar kommer att kunna placeras på kammarnivå, säger Margaretha Hofvenstam.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.