Vill stärka Ekobrottsmyndigheten

UTREDNING2011-05-25

En statlig utredning vill ge Ekobrottsmyndigheten ett övergripande nationellt ansvar för alla de brottstyper som myndigheten handlägger.

Om Ekobrottsmyndigheten får ett nationellt ansvar kan bekämpningen av ekonomisk brottslighet bli mer effektiv och rättssäker. Det anser utredningen om en samlad ekobrottsbekämpning som överlämnats till justitieminister Beatrice Ask, M.

Enligt utredningen har myndigheten utvecklat sina arbetsmetoder och byggt upp spetskompetens inom sitt sakområde. Den kompetensen bör användas i hela landet, anser utredningen. Ett rikstäckande ansvar för Ekobrottsmyndigheten skulle också ge en mer enhetlig behandling av ekonomisk brottslighet både på ett övergripande plan och i hanteringen av varje enskilt ärende.

Enligt utredningen är den hittillsvarande myndighetssamverkan mot ekonomisk brottslighet inte längre ändamålsenlig. Den har bedrivits i Ekorådet och de regionala samverkansorganen mot ekonomisk brottslighet, SAMEB. Därför föreslår utredningen att förordningen om myndighetssamverkan mot ekonomisk brottslighet ska avskaffas.

Utredningen föreslår att den nya organisationen ska genomföras till 1 januari 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA