Vrede över namntävling om inhyrda

BEMANNINGSFÖRETAG2011-09-22
”Träl” eller ”rättslös”? När Bemanningsföretagen försöker döpa om den typ av arbetstagare som i dag ofta kallas inhyrd kommer många elaka förslag.

– Det vore bra om det fanns ett ord som kunde funka för alla oss i bemanningsbranschen så att man vet vad man ska kalla sig, säger en ung kvinna som heter Emelie i en filmsnutt på internet.

Filmen är en del i en namntävling ordnad av arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen inom Almega.

Den som föreslår bästa namnet som kan ersätta ”uthyrd” och ”inhyrd” vinner en resa till Finland. ”Bemannolog”, ”kaosonaut”, ”bemannare”, ”flexör” och ”tillfällerist” är några förslag.

Men ett stort utrymme på sidan upptas av elaka förslag som ”träl”, ”nedvärderad” eller ”utnyttjad och rättslös”. Det går inte att ta miste på vreden i många av inläggen.

Igår, onsdag, stängdes Facebooksidan tillfälligt. Redaktionen förklarar att ”det förekom angrepp på de personer som förekommer i videorna på kampanjens hemsida och det tolererar vi inte”.

I dag är sidan åter öppen. Allt jämt dominerar de vredgade inläggen.

Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen, ångrar inte satsningen i Facebook, trots att sidan blivit en plats främst för fräna kritiker. Han tänker inte strypa debatten.

– Det är en liten klick som angriper oss. Jag känner igen många av namnen. Om några dagar har det jämnat ut sig och vi har redan ett femtiotal bra namnförslag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.