Vrede över namntävling om inhyrda

BEMANNINGSFÖRETAG2011-09-22

”Träl” eller ”rättslös”? När Bemanningsföretagen försöker döpa om den typ av arbetstagare som i dag ofta kallas inhyrd kommer många elaka förslag.

– Det vore bra om det fanns ett ord som kunde funka för alla oss i bemanningsbranschen så att man vet vad man ska kalla sig, säger en ung kvinna som heter Emelie i en filmsnutt på internet.

Filmen är en del i en namntävling ordnad av arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen inom Almega.

Den som föreslår bästa namnet som kan ersätta ”uthyrd” och ”inhyrd” vinner en resa till Finland. ”Bemannolog”, ”kaosonaut”, ”bemannare”, ”flexör” och ”tillfällerist” är några förslag.

Men ett stort utrymme på sidan upptas av elaka förslag som ”träl”, ”nedvärderad” eller ”utnyttjad och rättslös”. Det går inte att ta miste på vreden i många av inläggen.

Igår, onsdag, stängdes Facebooksidan tillfälligt. Redaktionen förklarar att ”det förekom angrepp på de personer som förekommer i videorna på kampanjens hemsida och det tolererar vi inte”.

I dag är sidan åter öppen. Allt jämt dominerar de vredgade inläggen.

Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen, ångrar inte satsningen i Facebook, trots att sidan blivit en plats främst för fräna kritiker. Han tänker inte strypa debatten.

– Det är en liten klick som angriper oss. Jag känner igen många av namnen. Om några dagar har det jämnat ut sig och vi har redan ett femtiotal bra namnförslag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA