Ytterligare informationsutbyte utreds

BROTTSLIGHET2022-05-02
Utbytet av information mellan de brottsbekämpande myndigheterna ska utredas. Regeringen vill att information ska kunna utbytas i så stor utsträckning som möjligt för att effektivisera brottsbekämpningen.

Behovet av information är stort för de brottsbekämpande myndigheterna, för att kunna förebygga och bekämpa brottslighet, skriver regeringen i ett pressmeddelande.  Det beror inte minst på den organiserade brottslighetens komplexa metoder och breda spektrum av brottstyper.

”Vi måste vända på varje sten för att få bukt med gängkriminaliteten. För att undvika informationsluckor som kan utnyttjas av kriminella måste brottsbekämpande myndigheter kunna utbyta uppgifter på ett effektivt och rättssäkert sätt. Det är också viktigt att, i god tid, fånga upp varningssignaler så att barn och unga inte dras in i kriminalitet eller rekryteras av kriminella nätverk”, understryker justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i pressmeddelandet.

Enligt direktiven ska den särskilde utredaren Stefan Holgersson, kammarrättspresident i Kammarrätten i Stockholm, bland annat kartlägga behovet av att vissa myndig­heter och huvud­män för skolor får bättre möjlig­heter att utbyta uppgifter med brotts­bekämpande myndig­heter på ett rätts­säkert sätt och lämna nöd­vändiga lag­förslag. Utredningen ska redovisas senast 31 oktober 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.