Bra luft kan bli bristvara

PÅ JOBBET2004-11-25

Har du svårt att hålla dig vaken på jobbet trots att du inte är trött? Kanske är det luften det är fel på. Här får du några tips om vad som kan göras i kontorsmiljö.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

God inomhusluft är ett måste för att vi ska må bra på jobbet, orka vara kreativa och prestera något. Brister i inomhusmiljön har lett till att allt fler människor under de senaste årtiondena drabbats av astma, allergi och överkänslighet. Har man redan sådana besvär är en väl fungerande ventilation särskilt viktig.

Halvdåliga ventilationsanläggningar visar sig tyvärr vara snarare regel än undantag. Det finns flera skäl till att det är så: dålig skötsel och service, fel projekterat, dimensionerat eller byggt ventilationssystem.

Varför blir luften dålig?

En vanlig orsak till dålig luftkvalitet är att det vistas fler människor i lokalen än vad ventilationsanläggningen är dimensionerad för. Ändrade arbetsmetoder, ändrad verksamhet och lokalanvändning kan vara andra skäl. Även värme från kontorsmaskiner och belysning ställer ökade krav på hur ventilationen dimensioneras.

Problemen kan också hänga samman med att det finns hinder, till exempel möbler, framför golvkanalerna, som gör att tillluften inte flyter ut jämnt över hela golvytan. Då störs luftströmningen i rummet. Luften kan även hindras av belysningsarmaturen och styrs då ner i rummet.

Hög luftfuktighet ökar tillväxten av mögel och mikroorganismer, som i sin tur kan bilda ämnen som avger stark lukt.

Möbler, mattor och textilier avger, särskilt när de är nya, olika flyktiga organiska ämnen. Dessa kommer bland annat från lösningsmedel, lim och rengöringsmedel.

Bristfällig städning kan också öka partikelhalten i rumsluften. Vanligt damm kan innehålla en rad irriterande och allergiframkallande ämnen. Även andra föroreningar som består av sot, pollen, sporer, aerosoler med mera, kan påverka luftkvaliteten.

Tobaksrökning är en källa till luftföroreningar. Tobaksrök innehåller cirka 4000 olika ämnen och partiklar. Röken ger också dålig lukt. Arbetsgivaren är skyldig att se till att ingen mot sin vilja utsätts för tobaksrök. Rökrum bör förses med separat ventilation så att tobaksröken inte sprids till andra rum.

Hur vet man att luften är dålig?

I reglerna om ventilation används koldioxidhalten som mätvärde på luftkvaliteten i utrymmen där många människor vistas. Koldioxid avges vid utandning, och mängden av koldioxid är ett mått på personbelastningen i ett visst utrymme.

Höga koldioxidvärden är ett tecken på att luften inte byts ut tillräckligt ofta.

Koldioxidhalten ska helst hållas under 1 000 ppm (miljondelar). Utomhus är den normalt 300–400 ppm.

Pröva det här först

Titta i första hand på termometern, städningen och ventilationsanläggningens funktionskontroll, råder yrkeshygienikern Jan Jansson vid Arbetsmiljöinspektionen i Örebro.

–Ofta är det alldeles för varmt inomhus, i kontorsmiljöer, och då blir luften också torr, särskilt vintertid. Men luftfuktare är inget jag vill rekommendera, eftersom de kräver noggrant underhåll för att inte göra mer skada än nytta.

Många arbetsgivare försöker idag spara pengar genom att dra ned på städningen. Detta påverkar inte enbart trivseln utan kan också bidra till ökade allergiska besvär. Det kan även en del blommor och arbetskamratens parfym göra, påpekar Jan Jansson.

Som anställd kan man ändå göra en hel del själv, till exempel undvika att samla en massa papper i bokhyllor och på skrivbordet. Stora textilier på väggarna drar också till sig damm.

–Det fuskas tyvärr en hel del med underhållet av ventilationsanläggningar. Kräv därför att funktionskontrollen ska vara tillgänglig så att alla kan se att nödvändiga kontroller är genomförda. Fråga dessutom fastighetsägaren hur stort friskluftsintaget är. Många använder mycket återluft för att bibehålla värmen, vilket betyder att den luft du andades ut i morse, den får du tillbaka under dagen.

Vem har ansvaret?

Arbetsgivaren är skyldig att se till att klimatet i arbetslokalerna följer föreskrifterna. Enligt föreskriften »Systematiskt arbetsmiljöarbete« (AFS 2001:1) ska kontroll och åtgärder av klimatet ingå i det löpande skyddsarbetet på arbetsplatsen.

Åtgärder som inte kan genomföras omedelbart ska tidsplaneras, t ex i den årliga handlingsplanen. Handlingsplanen ska kunna visas för Arbetsmiljöverket vid en eventuell inspektion.

Det är också arbetsgivarens skyldighet att se till att ventilationen underhålls, även när lokalerna hyrs av någon annan.

Är du missnöjd med din arbetsmiljö ska du som anställd vända dig till din närmaste chef. Det normala är att varje chef har till uppgift att sköta om arbetsmiljön inom sitt chefsområde.

Om det finns skyddsombud på arbetsplatsen kan du även ta upp frågan med honom/ henne.

Om det är för varmt på jobbet

Sänk värmen några grader.

Begränsa solinstrålningen, avskärma maskiner som avger värme eller flytta dem till ett annat utrymme.

Stäng av onödiga värmekällor, t ex datorer och belysning, som inte används.

Öppna fönster för att tillfälligt öka luftväxlingen i lokalen.

Be ansvariga kontrollera att ventilationssystemet underhålls. Det ska både tillföra frisk luft och föra bort förorenad luft.

Använd bordsfläkt som tillfällig lösning.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA