Interaktiv teater är ett effektivt sätt att väcka engagemang på, säger Gi Byström, personalkonsult på Stockholms tingsrätt. Domstolssekreterarna Katarina Hasselberg och Anna Virdesten, som har fått utbildning i att hantera svåra telefonsamtal, flankerar h
Bild: Elis Hoffman
Interaktiv teater är ett effektivt sätt att väcka engagemang på, säger Gi Byström, personalkonsult på Stockholms tingsrätt. Domstolssekreterarna Katarina Hasselberg och Anna Virdesten, som har fått utbildning i att hantera svåra telefonsamtal, flankerar h

Drama lyfter miljön

PÅ JOBBET: STOCKHOLMS TINGSRÄTT2012-06-19

Stockholms tingsrätt tar till teater för att förbättra arbetsplatsen. Nu senast för att hjälpa sekreterare att hantera jobbiga telefonsamtal.  Att se vardagssituationer spelas upp av andra är ett jätte­bra sätt att lära sig på, säger Anna Virdesten, domstols­sekreterare.

Av:  Therese Säfström

I sitt jobb på Stockholms tingsrätt får Anna Virdesten ta emot många svåra telefonsamtal: personer som är rädda, olyckliga, arga. Hon ville ha stöd i att hantera de samtalen. Utbildningsföretaget Vardagens dramatik, som arbetar med interaktiv teater som verktyg, fick uppdraget. Efter djupintervjuer med anställda satte de upp pjäsen Laga tingsrätt.

– Där fanns mycket igenkänning, de iscensatte telefonsituationer som vi upplever i vardagen. Sedan fick vi själva delta i föreställningen genom att styra hur rollfigurerna skulle agera, säger Anna Virdesten.

Skådespelarna tar inga order från publiken, de argumenterar emot och försvarar sina beteenden. Personalkonsulten på Stockholms tingsrätt, Gi Byström, berättar att karaktärerna alltid väcker mycket känslor. Hon medverkade till att Stockholms tingsrätt började använda interaktiv teater för några år sedan, vid en större omorganisation.

– Vi ville få till en diskussion om hur vi egentligen bemöter varandra och allmänheten, och vad vi har för etiskt förhållningssätt, säger Gi Byström.

Då hette pjäsen Scener från en tingsrätt och handlade bland annat om en politiskt engagerad rådman som hånades av kolleger, och en sekreterare med otrevlig attityd mot allmänheten.

– Att följa upp teatern, genom exempelvis gruppdiskussioner, är väldigt viktigt. Det är där man får ut någonting.

Skådespelarna på Vardagens dramatik har alla någon beteende­vetenskaplig utbildning. Vd Catharina Nasenius är psykolog.

Hur mycket teatergrupp är ni?

– Inte alls. Vi är bra på teater, men använder den bara som en effektiv metod. Sen kopplar vi ihop lärdomarna med teorier kring till exempel gruppdynamik eller kommunikationsteori.

Katarina Hasselberg var med på teater­seminariet kring svåra telefonsamtal. Hon är imponerad över att skåde­spelarna kunde fånga deras vardag så väl.

– Teatern gav många nya tankar. Det är också ett lättsamt sätt att lära sig något nytt på. Ett bra alternativ till föreläsningar.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA