Fokusera på framtiden

PÅ JOBBET: DINA RÄTTIGHETER2003-12-18

För den som blir uppsagd, som förlorar sitt jobb, är det viktigt att göra ett avslut. Att starta om. Den mentala kraften måste läggas på nutid och framtid – inte på dåtiden, på det jobb man hade. Annars kommer man att hela tiden ”älta” det gamla: Varför fick just jag gå? Sådana tankar skymmer framtiden och löser ingenting.

Av:  Janne Berglund

Den 16 augusti hade ST 4 995 medlemmar registrerade som arbetslösa; helt eller delvis eller i s k arbetsmarknadsåtgärder. Det innebär att ca sju procent av STs aktiva medlemmar saknar arbete. Riksgenomsnittet i juli var 4,2 procent enligt SCBs uppgifter (augustisiffrorna är inte klara när detta skrivs).

Att förlora sitt arbete är för det stora flertalet något av ett dråpslag – mentalt och ekonomiskt. Tryggheten i att ha ett jobb, och det som följer av detta, krossas som en spegel som ramlar i golvet. 

Vad som är värst, den mentala våndan eller den ekonomiska, varierar förstås högst avsevärt beroende på vars och ens situation, men svårt är det.

– Omstarten när man blir uppsagd är oerhört viktig. Det måste den uppsagde liksom arbetsgivare och fack vara mycket medvetna om. Det är också viktigt med information i olika frågor till dem som sagts upp, en information som måste repeteras eftersom den uppsagde i början, oftast, blockerar sig själv och inte tar till sig kunskapen förrän efter ett tag.

Det säger Sven Granskog, ombudsman på regionala ST-enheten i Stockholm, med egen erfarenhet av att vara arbetslös från sin tid på AMU, numera Lernia.

Det viktigaste anser han vara att göra ett ”avslut”, att inse att man är uppsagd, att det inte finns någon återvändo utan att det gäller att gå framåt. Jo, han är medveten om att det är lätt att säga tulipanaros ….

– Men man måste, annars ältar man hela tiden det gamla, ”varför just jag?”. Den kraft man har måste läggas på nutid och framtid, inte på dåtiden, på det jobb man hade.

Eva Wikner, a-kassehandläggare vid regionala ST-enheten i Umeå, anser i likhet med Sven, att det är viktigt att den uppsagde redan under uppsägningstiden blir aktiv i att söka nya möjligheter.

– Försök få en överenskommelse med arbetsgivaren om att under uppsägningstiden, då man fortfarande har lön, få prova något helt annat arbetsområde, kanske något man aldrig haft kontakt med. Det kan ge nya infallsvinklar och idéer.

Trygghetsstiftelsens avtal, som gäller för alla statligt anställda, samt Trygghetsrådets avtal, som omfattar flertalet övriga ST-medlemmar, stöder bl a förslaget ovan.

Hon tycker också man ska kräva att under uppsägningstiden få gå en ”söka-jobb-kurs”.

Eva och Sven understryker också mycket starkt vikten av att inte ”mörka” med att man blir eller är arbetslös, att av skamkänsla göra det till en hemlighet. Gör istället tvärtom; berätta för alla; släkt, vänner och bekanta. Skälet är enkelt: Det är genom kontakter man har störst chans att få nytt jobb.

– Cirka 20 procent av dem som får nya jobb får dem genom arbetsförmedlingen, säger Sven Granskog. Övriga som får jobb får dem genom vänner och bekanta eller av egen kraft.

Han anser också att arbetsgivare och fack måste bli tydligare på att förklara vad arbetsbrist är. Många förstår inte var ”arbetsbristen” finns eftersom man hela tiden har fullt upp att göra. Att ekonomisk brist, t ex minskade anslag, är lika med arbetsbrist har inte gått hem överallt, anser han.

– Men de arbetsuppgifter som inte kan utföras ska bort, de uppsagdas uppgifter får inte automatiskt lyftas över på dem som är kvar.

Det gäller att inte enbart vara mentalt stark när man blir uppsagd och jobbet försvinner. Man bör också känna till huvuddragen i arbetslöshetsreglerna så att man inte gör sådana misstag att a-kasseersättningen blir lägre än vad den annars skulle blivit. Kontrollera vad som gäller med a-kassans anställda – för reglerna är många!

Bland de råd Eva Wikner ger till arbetslösa/arbetssökande finns dessa:

  • A-kasseersättningen baseras på den arbetstid och lön du haft under sex månader inom en 12-månadersperiod före det du söker a-kassa. Slutsats: Jobba heltid, åtminstone under uppsägningstiden så att ersättningen förhoppningsvis kan beräknas på heltidsarbete.
  • Anmäl dig som arbetssökande på arbetsförmedlingen första dagen du inte har heltidsjobb. Blanketter och intyg kan ordnas i efterhand men du kan inte anmäla dig till arbetsförmedlingen retroaktivt.
  • Tänker du studera på heltid eller deltid direkt när anställningen upphör kontakta a-kassan om villkoren för ersättning. Som arbetssökande kan du bl a studera på deltid, oftast maximalt halvtidsstudier, men detta ska på förhand godkännas av a-kassan. Kontrollera om a-kassa gäller under ferierna.
  • Kontrollera att uppgifterna på arbetsgivarintyget är korrekta. Även skattepliktiga lönetillägg, övertidsersättning, bilersättning m m bör finnas med, månadsspecificerade.
  • Har du haft bisyssla, ”extraknäck”, vid sidan av heltidsarbetet minst de senaste sex månaderna före arbetslösheten finns möjlighet att fortsätta med detta utan att a-kasseersättningen påverkas. Inkomstgränsen för bisysslan är ca 75 000 kronor per år (1 440 kronor/vecka).
  • Du är skyldig att ta erbjudet arbete, även om lönen understiger vad du tidigare tjänat. Först när lönen är tio procent eller mer under a-kasseersättningen har man rätt att säga nej.
  • Kontrollera vilka försäkringar du har som arbetslös. I den statliga grupplivförsäkringen, TGL-S, finns ett efterskydd vid arbetslöshet i högst två år. Har du t ex STs grupplivförsäkring så kom ihåg att avgiften för denna ligger vid sidan av STs medlemsavgift.
  • Tar du en deltidsanställning som ”uthyrd” i ett uthyrningsföretag. ha då i minnet att du inte kan få ersättning från a-kassa jämsides med ett sådant jobb eftersom särskilda regler gäller.  
  • Arbetslöshetsförsäkringen är ingen ”yrkesförsäkring”. Du har skyldighet att acceptera arbete utanför ditt eget yrkesområde. Undantag är de första 100 ersättningsdagarna då du kan begränsa sökandet av ”lämpligt” arbete till det egna yrkes- och geografiska närområdet. Förutsättningarna ska framgå i den handlingsplan som du och ”din” arbetsförmedlare upprättar. 
  • Säg inte upp dig själv! Känns arbetet olidligt och du t ex ”mår dåligt”, försök att i första hand sjukskriva dig, försök förändra situationen genom att prata med arbetsgivare, fack m fl. Grundregeln är att den som säger upp sig själv stängs av från ersättning 45 ersättningsdagar inom en period av maximalt 112 kalenderdagar.

ST strävar efter att också stödja de medlemmar som är utan jobb. Därför är ST ett av de fem TCO-förbund som är ”delägare” i TCO-Kraft i Stockholm. TCO-Kraft försöker att vara en samlingspunkt för de arbetslösa och arbetssökande i Stockholmsregionen. Här kan man bl a få samtalshjälp om man behöver det. Man kan också kopiera sina handlingar när man söker jobb och man kan boka in sig för att använda centrets datorer för sin egen korrespondens. Viktigare är kanske att man här också kan få ta det s k ”datakörkortet” ECDL, något alltfler arbetsgivare frågar efter. TCO-Kraft har ”examensrätt” för dem som vill ha papper på att man kan hantera en dator. TCO-Kraft nås på telefon 08-612 73 33 eller e-post: lars-erik.hernberg@sif.se .

I övriga landet ordnas också olika aktiviteter, vilka kan man få reda på genom respektive regioal ST-enhet. Som exempel kan nämnas att regionala ST-enheten i Stockholm har två öppna hus vår- respektive höstsäsong med personlig inbjudan till alla som är registrerade som arbetslösa i regionen.
Medlemsavgiften till ST är reducerad för arbetslösa medlemmar. Utöver a-kasseavgiften på 69 kronor i månaden betalar man halv förbundsavgift.
Fakta om a-kassan du också få direkt från a-kassan eller via STs hemsida: www.stmf.se .

Villkoren för ersättning

Krav för ersättning: De grundläggande kraven för att få inkomstbaserad ersättning från a-kassan är tre: De senaste tolv månaderna före arbetslösheten ska du ha arbetat minst 70 timmar per månad under minst sex månader. Du ska ha varit medlem i en a-kassa under minst tolv månader i följd. Du ska vara anmäld på arbetsförmedlingen som arbetssökande.

Ersättningsnivå: Den högsta dagersättningen är 580 kronor per ersättningsdag, vilka är måndag t o m fredag. Ersättningen är 80 procent av tidigare arbetsinkomst, vilket innebär att den högsta dagersättningen på 580 kronor motsvarar en månadslön på   15 950 kronor. Vid lön därutöver blir ersättningen lägre än 80 procent.

Från den 2 juli i år får nya arbetslösa upp till 100 kronor mer i dagersättning under de första 100 dagarnas arbetslöshet.

För deltidsarbetslösa gäller särskilda regler.

Ersättningstid: Ersättningsperioden är 300 ersättningsdagar. För en ny ersättningsperiod krävs att man uppfyller ett nytt arbetsvillkor. Alternativet är att arbetsförmedlingen erbjuder plats i aktivitetsgarantin eller anser att du själv har de största möjligheterna att skaffa dig ett nytt jobb och därför tillstyrker en förlängning av ersättningsperioden med maximalt 300 dagar. (Observera att aktivitetsgarantin inte är ersättning för att ersättningsdagarna tagit slut. Arbetsförmedlingen kan, formellt, erbjuda plats i aktivitetsgarantin redan på arbetslöshetens första dag. Läs reportagen om aktivitetsgarantin i Statstjänstemannen 5/01.)

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA