Hur klara att arbeta ihop med narcissisten?

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2011-09-30

Jag har nu varit på min nya arbetsplats i snart ett år. Jag trivs väldigt bra med mina kolleger och med min arbetsgivare. Problemet är att jag har en projektledare som enligt min mening har klara narcissistiska drag. Vad behöver jag tänka på?

En narcissist är en människa som präglas av en grandios personlighet, vilket kan skapa en strävan efter dominans och kontroll. Detta sker ofta genom manipulation och en jakt efter egna fördelar på andras bekostnad.

Psykoterapeuten Sandy Hochkiss liknar i sin fängslande bok Men jag då en narcissist med en tvååring som vill ha allt den pekar på. Hon konstaterar att det kan faktiskt kan fungera att samarbeta med en sådan person.

Men det kan naturligtvis vara svårt och jobbigt.

I boken ges ett antal råd till den som arbetar med personer med narcissistiska drag.

Det första rådet är ganska enkelt. Du måste helt enkelt känna dig själv. Vilka drivkrafter, värderingar, förmågor, intressen och mål har du? Vad är du beredd att kompromissa med? Vad är du inte beredd att ge upp? Det är viktiga frågor att ta ställning till.

Det andra rådet är att se verkligheten som den verkligen är. Bristande verklighetsuppfattning är ofta narcissistens främsta känne­tecken. Detta innebär att du själv måste forma en bild av hur du tycker att verkligheten ser ut och stå för den.

Att sätta gränser är det tredje rådet. Du måste också stå fast vid dessa gränser. Att kompromissa kan, i din narcissistiske kollegas ögon, uppfattas som svaghet. Risken blir att du blir totalt upp­äten.

Ett sista vikigt råd är att odla ömsesidiga relationer med andra människor som verkligen ger dig energi och bekräftar dig för den du är. Det är viktigt att du vistas i
miljöer där det finns sunda mål och där förväntningarna är realistiska. Därför är det mycket bra att du nu fått upp ögonen för din projektledares narcissism, eftersom medvetenhet är det första steget till handling.

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA