Bild: Janetta Nyberg

Misslyckas - en väg till framgång

PÅ JOBBET: MISSLYCKANDE2012-11-27

Ett misslyckande är ingen katastrof. Vi behöver misslyckas för att utvecklas, pröva nya vägar och hitta oväntade lösningar. Men det krävs mod för att våga misslyckas.

Av:  Helena Munther,  Elin Ekselius

Att misslyckanden har betydelse för framgång blir kanske tydligast i högriskyrken som pilot och läkare. Där måste alla lära sig av varandras misslyckanden, för att bli bättre och inte upprepa samma misstag.

Men vi har ofta lärt oss att det är fult att misslyckas. Den amerikanska journalisten Alina Tugend fördjupar sig i boken Better by mistakei orsakerna till varför vi är så rädda att misslyckas.

Hon hänvisar bland annat till studier som har gjorts bland högpresterande studenter. De valde hellre enkla tester som de visste att de skulle klara av, i stället för svårare tester där de riskerade att misslyckas.

Men den som är rädd att misslyckas får svårare att nå framgång.

Arbetslivsforskaren Sandra Jönsson menar att alla behöver hjälpas åt med att skapa ett öppet och tillåtande klimat, för att stärka modet att våga misslyckas. Hon tycker att man ska skapa något som hon kallar för en lärande miljö, och en omgivning som hon beskriver som innovativ och
social.

– Om man jobbar med dessa saker skapar man förutsättningar för ett öppet klimat, säger hon.

Det handlar bland annat om att lyssna på varandra, att hjälpa varandra att utvecklas och att ge och få hjälp med att lösa uppgifter. Klimatet ska också uppmuntra medarbetarna att ta egna initiativ och göra förbättringar. Hon ger exempel på frågor man kan ställa för att få syn på hur det ser ut på den egna arbetsplatsen:

– Får man feedback av chefen och av kolleger? Hur ser det emotionella stödet ut, lyssnar man på varandra? Får man hjälp att lösa uppgifter, eller kanske informativt stöd? Hur är attityden kollegerna emellan – misstänksam eller avslappnad och positiv? Sådant är viktigt att tänka på.

En del arbetsplatser har en fast punkt på möten eller arbetsplatsträffar: frågan om vad som har gått bra och vad som har gått sämre. Ju fler som pratar om sina misstag, desto mer naturligt blir det att också nämna nederlagen i vardagen.

Sandra Jönsson hänvisar till studier som gjorts ända sedan 1940-talet, som visar att individer som upplever sig som misslyckade sänker kravnivån för att behålla sin självkänsla. Därför presterar de också sämre. Som ett exempel berättar hon om Kalle som tror att han kan hoppa höjdhopp högre än två meter, men misslyckas.

– Nästa gång säger han bara att han kan hoppa högre än 1,95. Därmed har han sänkt kraven, allt för att behålla sin självkänsla.

Om man i stället lär sig att misslyckas utan att självkänslan tar stryk har man vunnit mycket. Då har man skapat goda förutsättningar för att kunna pröva sig fram, våga ta risker – och öka möjligheterna att nå framgång.

 

Analysera misstagen för att lära av dem

För att nå framgång måste du våga misslyckas. Men du måste analysera dina misstag om du ska lära dig något av dem.

Den som vill utvecklas genom sina misstag måste först landa i en viktig insikt: det är det man har gjortsom är fel, inte den man är.

– Om man inte förstår kan smärtan bli så stor att man kommer att undvika allt som är utmanande och riskfyllt, säger ledarcoachen Britta Sjöström, författare till boken Våga misslyckas.

När man väl har förstått att man fortfarande är samma människa, behöver man börja analysera vad som faktiskt har hänt – utan att lägga in en massa känslor i det.

– Man måste ta ett stort steg tillbaka! Det kan ibland hjälpa att studera situationen som om den gällde någon annan.

Var brast det egentligen? Var det sammanhanget? Förutsättningarna? Tidsåtgången? Eller var det den egna osäkerheten som lade krokben för framgången? En grundlig analys ska utmynna i det viktiga svaret på frågan »Vad lärde jag mig av det här då?« Det svaret är grunden för din utveckling.

– Man behöver bli sin egen mentala tränare om man inte har hjälp utifrån. Ofta handlar det om att få syn på och därefter bryta mönster. Det kan väcka en del rädsla. Men om man inte vågar röra sig utanför det som man redan kan, så vet man i alla fall säkert att man inte kommer att utvecklas.

9 tips för att utnyttja motgångarna

1. Identifiera vilka personlighetsdrag du har och arbeta med din personliga utveckling.

2. Fundera över attityden på arbetsplatsen. Hur bemöts misslyckanden? Positivt eller negativt? Ett positivt bemötande främjar modet att våga testa nya vägar.

3. Prata om misslyckanden som något positivt, ett sätt för oss att lära oss av var­and­ra. Då skapar man en kultur där man vågar pröva sig fram.

4. Ge varandra öppen och ärlig feedback på jobbet. Lyssna på varandra, stötta. Fråga kol­legerna vad de tycker om dina idéer.

5. Hjälp varandra att utvecklas. Att främja ett innovativt klimat handlar mycket om kommunikation. Uppmuntra förbättringar och egna initiativ. Förklara om någon inte förstår en uppgift, hjälp till praktiskt eller uppmuntra att pröva nya lösningar. Påminn om att det är okej att misslyckas.

6. Skapa system där misslyckanden uppmärksammas, en dokumentation där man uppmanas berätta om sådant som alla kan och bör lära sig av.

7. Belöna misslyckanden. Inrätta till exempel ett pris för alla som har vågat misslyckas. De har då bidragit till ett positivt klimat där man vågar pröva nya vägar.

8. Humor kan vara ett sätt att hantera misslyckanden. Men humor måste uttryckas med stil. Man får inte driva med någon, utan bara ha ett avslappnat förhållande till misstagen.

9. Tänk på att det är en farlig självbild att vilja vara perfekt. Ingen kan vara det. Alla gör vi misstag ibland. Det är mänskligt. Och viktigt för att nå framgång.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA